Financiële producten voor particulieren zijn er vele soorten en maten, zo heb je bijvoorbeeld een persoonlijke lening, een doorlopend krediet, een rentekrediet of een WOZ-krediet. Er zijn er eigenlijk zo veel dat u het bos door de bomen niet meer ziet. Welke kredietvorm is nu voor u het beste? Op Geld Lenen XL leest u alles wat u moet weten over diverse leenvormen waaronder het spaarkrediet.
Wat is een spaarkrediet?
Een spaarkrediet lijkt veel op een doorlopend krediet en het rentekrediet. Het krediet wordt door middel van een spaarplan opgesteld. Tijdens de looptijd van het spaarkrediet lost u niks af, u betaald alleen de rente. Zo spaar en leen je tegelijkertijd. Er wordt alleen rente betaald over het bedrag dat u opgenomen hebt, ook wordt er premie betaald voor het product waarvoor wordt gespaard. Het spaarproduct, veelal in de vorm van een kapitaalverzekering, wordt gebruikt om aan het einde van de looptijd het spaarkrediet in één keer af te lossen.
Voor wie is een spaarkrediet bedoeld?
Een spaarkrediet sluit u het beste af wanneer u nog geen bepaald uitgave op het oog hebt maar nu al over het geld wilt beschikken. Daarnaast wilt u er zeker van zijn dat aan het einde van de looptijd van het krediet u zonder schulden blijft. Een spaarkrediet verschilt in die zin van een doorlopend krediet dat u aan het einde van de looptijd het krediet helemaal kunt aflossen. Dit gebeurd doordat u over de hele looptijd geld voor de aflossing hebt gespaard door middel van een spaarproduct dat aan het spaarkrediet gekoppeld is.
Voordelen van een spaarkrediet
Geen restschuld – aan het einde van de looptijd wordt het spaarproduct verzilverd, met de vrijgekomen kapitaal wordt uw krediet afgelost.
Vrij opnemen en aflossen – bij een spaarkrediet bent u vrij om geld op te nemen en af te lossen wanneer u dat wilt zonder extra kosten. Op deze manier heeft u een extra bestedingsruimte die u wanneer u dat zelf wilt kunt aanwenden.
Rente alleen over het opgenomen bedrag – bij een spaarkrediet betaalt u alleen de rente over het uitstaande saldo. Dit wil zeggen dat wanneer u geen geld van het krediet hebt opgenomen u ook geen rentelasten hebt.
Premie fiscaal aftrekbaar – de premie die u betaald voor de kapitaalverzekering is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
Nadelen van een spaarkrediet
Lange looptijd – een spaarkrediet kent in tegenstelling tot andere consumptieve kredietvormen een relatief lange looptijd. Vaak kunt u pas na 5, 10 of 15 jaar een spaarkrediet aflossen.
Beperkt aanbod – het aanbod van een spaarkrediet is relatief klein in vergelijking met bijvoorbeeld een doorlopend krediet.
Variabele rente – de rente over het opgenomen krediet is, net als bij een doorlopend krediet, variabel. Dit wil zeggen dat u nooit weet hoe hoog de rentelasten in de toekomst zullen zijn.
Conclusie
Een spaarkrediet is voor mensen voor een langere periode een extra bestedingsruimte willen creëren. Daarbij speelt de zekerheid van een persoonlijke lening dat er geen restschuld overblijft en de flexibiliteit van een doorlopend krediet waarbij het geld vrij kan worden opgenomen en afgelost. Hoewel het aanbod van een spaarkrediet beperkt is blijft het een moeite waard alternatief voor andere kredietvormen.