Een ZZP-er werkt meestal alleen voor zichzelf en maakt eventueel gebruik van andere freelancers als dat nodig mocht zijn. In ons land zijn veel ZZP-ers en freelancers actief, mensen die zelfstandig ondernemen en niet voor een baas werken.Maar toch bestaat er duidelijk veel onzekerheid over de verzekeringen die voor een ZZP-er of freelancer af te sluiten zijn. In dit artikel gaan we dieper in op verzekeringen die voordeel bieden aan ZZP-ers en freelancers.

Bedrijfsaansprakelijkheid

Zodra je als ZZP-er aan de slag gaat voor een bedrijf kan er schade ontstaan, ook al is dat zeker niet de bedoeling. De betreffende schade kan heel wisselend zijn, maar over het algemeen kunnen we zeggen: waar schade is, zullen kosten zijn. Dit soort kosten kan hoog oplopen, maar daartegen kun je je verzekeren door middel van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze variant van verzekeringen dekt de schade aan personen, aan de zaak en de schade die nog kan volgen.

Beroepsaansprakelijkheid

Je kunt als freelancer ook werken als adviseur voor een dienst, bedrijf of onderneming. Maar zelfs dan kun je aansprakelijk gehouden worden voor de vervelende gevolgen, die het gevolg zijn van het advies dat jij hebt gegeven. Om jezelf tegen deze kosten te beschermen kun je kiezen voor een verzekering tegen beroepsaansprakelijkheid. Hiermee verzeker je jezelf goed en duidelijk tegen eventuele kosten die voortkomen uit wat schade dan ook, doordat jouw advies verkeerd is gevallen. De hoogte van de premie die je maandelijks dient te betalen is afhankelijk van de sector.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een freelancer werkt niet in zogenaamde loondienst en heeft om die reden geen recht op ziekengeld, zoals wel het geval is bij mensen die in loondienst werken voor bedrijven of de overheid. Toch kun je ook als particulier ondernemer arbeidsongeschikt worden waardoor je inkomsten hard achteruit gaan. Als je ervoor wil zorgen dat zo’n gat snel en goed gevuld wordt kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nemen. Zodra dat het geval is zul je zeker zijn van aanvullende inkomsten, mocht je langdurig ziek worden of, al dan niet tijdelijk, niet meer kunnen werken. Het is wel goed om te weten dat de kosten van deze verzekering erg hoog zijn.

Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtszaak krijg je als freelancer zeer waarschijnlijk veel sneller te maken dan wanneer je in loondienst werkt voor een bedrijf of een dienst. Allerlei regels en wetten gelden ook voor de ZZP-er, waar ze dan ook werkzaam zijn. Een mooie rechtsbijstandverzekering of rechtshulpverzekering kan uitkomst bieden, want met zo’n verzekering weet je zeker dat je door een geschoolde advocaat wordt bijgestaan. Ook voor particulieren is er een rechtsbijstandverzekering, dus houdt rekening met je eisen en wensen.

Ondernemersorganisatie

Verzekeringen zijn er dus ook voor ZZP-ers in de meest uiteenlopende soorten, waardoor een keuze niet eenvoudig is. Als je wil zorgen dat je de beste verzekering afsluit kun je altijd terecht bij de ondernemersorganisatie voor particuliere en zelfstandige ondernemers. Je kunt ze om hulp vragen bij het afsluiten van de meest geschikte verzekering. Maar je kunt ook bij andere freelancers, ondernemers en ZZP-ers, in jouw branche, vragen welke verzekeringen ze je aanraden. Zo bereid je jezelf professioneel voor op een goede zaak.