Een persoonlijke lening is een vorm van geld lenen waarbij u een bedrag in één keer leent. Als u een persoonlijke lening afsluit krijgt u direct het bedrag dat u heeft afgesproken. Het is, anders dan bij het doorlopend krediet, niet mogelijk om een bedrag achter de hand te houden.
Bij een persoonlijke lening heeft u daarnaast een vaste looptijd, een vast maandtermijn en een vaste rente. U weet dus vooraf waar u aan toe bent, als u met de bank heeft afgesproken dat de lening afsluit voor 60 maanden, bent u ook echt over 60 maanden weer van de lening af.

[FinanceMe]

Voor wie is een persoonlijke lening geschikt

Een persoonlijke lening is uitermate geschikt als u houdt van zekerheid. Door de vaste rente, looptijd en het maandtermijn weet u waar u aan toe bent als u kiest voor deze vorm van geld lenen. Daarmee is het dus ook direct een geschikte vorm van lenen als u iets aanschaft met een beperkte levensduur. Door het vaste karakter van de lening kunt u de looptijd van de lening goed afstemmen met de verwachte levensduur van hetgeen u aanschaft. Een lening afsluiten in deze vorm is dus geld lenen met zekerheid.

Waar kunt u een voordelige persoonlijke lening afsluiten?

U kunt een persoonlijke lening natuurlijk afsluiten bij uw eigen bank, waar u ook uw betaalrekening heeft lopen. Toch is dit zeker niet de meest voordelige vorm van een persoonlijke lening afsluiten. Als we de rentestanden van de persoonlijke lening bij de grootbanken, zoals ABN Amro, Rabobank en dergelijke vergelijken met de rentes bij de direct writers of de professionele kredietbemiddelaars, zien we een behoorlijk verschil. De rente bij de banken ligt tot 1%, en bij sommige banken nog wel meer, hoger dan bij de direct writers of de kredietbemiddelaars. Wij raden u dan ook aan om als u kiest voor een persoonlijke lening, eerst de offerte aan te vragen bij de direct writers en de kredietbemiddelaars, voordat u de offerte bij uw eigen bank aanvraagt.

Voordelen van een persoonlijke lening

Om het nog even overzichtelijk op een rij te zetten hierbij de voordelen van de persoonlijke lening:

  • Geld lenen met een vaste rente
  • Geld lenen met zekerheid met betrekking tot de looptijd
  • In sommige gevallen is de rente fiscaal verrekenbaar

Deze laatste behoeft nog een kleine toelichting. Als u een persoonlijke lening afsluit voor woningverbetering kan het zo zijn dat u de rente kunt verrekenen met de belastingdienst.

Nadelen van een persoonlijke lening

Naast voordelen zijn er ook enkele nadelen bij de persoonlijke lening. Hier de even overzichtelijk op een rij:

  • Mogelijk een boete bij vervroegd inlossen
  • Geen mogelijkheden tot heropamen

Ook hierbij behoeft de laatste wellicht wat toelichting. Als u een persoonlijke lening heeft, en u heeft onverhoopt weer een geldbehoefte, dan moet u weer een nieuwe lening afsluiten. Dit is niet altijd even gewenst.