Crowdfunding is nog een relatief jonge manier van geld lenen, en ook een bijzondere manier. Crowdfunding staat ook wel bekend als peer to peer lenen. Er zijn de afgelopen jaren diverse crowfunding platformen opgericht. Deze platformen zijn de schakels voor deze nieuwe vorm van leningen.
Op deze platforms kunt u namelijk een account aanmaken als persoon die geld wil lenen, of een account als investeerder. Degene die een lening wil afsluiten kan een leningproject opgeven. Hij zal moeten omschrijven waar hij inkomen uit heeft en waar het geld voor nodig is. De meest crowdfunding partijen vragen op dit moment ook inkomstenbewijzen. Als het ware moet een persoon die geld wil gaan lenen een lening “pitchen”.
Investeerders kunnen op hun beurt weer kiezen waar zij hun geld aan willen lenen. Als er voldoende investeerders zijn voor een project, is het project “volgeschreven”. Dit houdt in dat de lening verstrekt kan worden.

Crowdfunding en het BKR

Crowdfunding is de laatste jaren steeds meer en meer volwassen aan het worden. Niet alleen zijn de toetsingscriteria’s steeds meer uitgebreid. Ook is er door een aantal partijen aansluiting gezocht bij het BKR. Experian toetsingen werden al regelmatig gedaan. Maar nu er ook aansluiting gedaan wordt bij het BKR kan men nog beter een inschatting maken van de risico categorie. En kan men de rentes die degene die het geld leent, nog beter afstemmen op de daadwerkelijke risico’s. Ook nadat de lening verstrekt is, kan de lening BKR worden aangemeld. Dit verkleint het risico op overcreditering.

Waar kan ik een crowdfunding lening aanvragen?

Er zijn nog niet zo heel veel partijen waar u terecht kunt voor een crowdfunding lenen. Toch neemt het aantal wel toe. In Nederland is er sinds kort een nieuwe toetreder. Dit is Lendico. Lendico registreert en toetst bij het BKR, en heeft een vergunning bij de AFM. Een lening bij Lendico kunt u overigens te allen tijde boetevrij extra inlossen.

h3>Voordelen van crowdfunding

Een van de grootste voordelen van het crowdfunden is dat de beoordeling van uw kredietaanvraag soepeler gebeurd dan bij de reguliere banken. Het is moeilijker om een doorlopend krediet of een persoonlijke lening te verkrijgen dan een lening in de vorm van crowdfunding. De enige vorm van geld lenen die nog eenvoudiger te verkrijgen is, is de minilening. Maar crowdfunding komt zeker op een goede tweede plaats.