Een groot aantal aanbieders van hypotheken ontwikkelt steeds meer nieuwere hypotheekvormen, die steeds meer aansluiting vinden bij de persoonlijke wensen en behoeften van cliënten. Op die manier wordt er een breder publiek bereikt en wordt het voor steeds meer mensen mogelijke en eigen woning te kopen. In het algemeen gezien geldt wel dat al deze vormen van hypotheken veel overeenkomsten hebben. Zo zal een hypotheek altijd een vorm van leningen blijven en een lening zul je moeten aflossen. De manier waarop aan de aflossing wordt gewerkt kan per hypotheek wel heel anders zijn.

Gewone hypotheek

De standaardhypotheek, waarmee de hypotheekvorm bedoeld wordt die van oudsher is gebruikt, is te vergelijken met een normaal krediet of gewone lening. Je leent een grote som geld, waarmee je bijvoorbeeld een huis kunt kopen, en lost af in maandelijkse termijnen. Maandelijkse lasten bij deze hypotheek bestaan uit een deel aflossing en een deel rente, de winst voor de bank. Deze standaardvorm van hypotheken wordt nog steeds afgesloten, als de populaire annuïteitenhypotheek. Het voordeel van deze hypotheek is dat hij heel eenvoudig van opzet is en je al exact weet wat er in de toekomst allemaal van je wordt verwacht.

Beleggen en hypotheken

Er worden vaker hypotheekvormen bedacht die gecombineerd worden met een belegging. Bij een zogenaamde beleggingshypotheek krijg je te maken met een beleggingsfonds, waarmee je winst probeert te maken om het totale hypotheekbedrag bijeen te krijgen. Je zult bij deze hypotheek maandelijks rente af moeten dragen aan de bank plus een inleg in je beleggingen. Daarmee zul je gaan investeren. Effectenhypotheken en beleggingshypotheken zijn de meest bekende voorbeelden van hypotheken die gekoppeld worden aan beleggingen. De beleggingshypotheken nemen wel en zeker risico met zich mee, want omdat je van tevoren niet weet wat een belegging gaat doen zul je ook nooit met zekerheid kunnen zeggen dat je voldoende geld hebt om af te lossen.

Hypotheken en verzekeren

Banken en hypotheekverstrekkers bedenken steeds meer hypotheken die gepaard gaan aan een verzekering. Bij deze zogenoemde verzekeringshypotheken verzeker je vaak jezelf door middel van een Nederlandse levensverzekering. Middels de premies voor deze verzekering wordt het benodigde hypotheekbedrag opgespaard. Belangrijk voordeel bij deze hypotheekvorm is dat je nabestaanden verzekerd zijn van een volledige aflossing van de hypotheek na je overlijden en wat dat betreft minder zorgen zullen hebben. Hypotheken die gekoppeld zijn aan verzekeringen zijn voornamelijk een levenhypotheek en een lijfrentehypotheek.

Hypotheken en sparen

Hypotheken gekoppeld aan sparen hebben veel gemeen met de gewone hypotheekvorm, zoals de hypotheek ooit bedacht is en vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt. Bij de spaarhypotheek wordt een spaarrekening geopend waar je iedere maand premie voor zult moeten betalen. Via de spaarrekening zul je het nodige bedrag bij elkaar sparen dat je nodig hebt om aan het eind van de looptijd de hypotheek volledig af te kunnen lossen. Wat wel een belangrijk verschil is met betrekking tot de gewone hypotheek, is dat er bij de spaarhypotheken geen sprake zal zijn van tussentijdse aflossingen. Dat betekent dan ook dat je gedurende de looptijd over het volledige hypotheekbedrag rente moeten betalen.