De hypotheek vormt misschien wel de mooiste weg om, ook financieel gezien, een huis te kunnen kopen. De meeste banken en hypotheekverstrekkers bieden hun cliënten een groot arsenaal aan hypotheken aan. Hypotheken op maat en passende hypotheken vormen helemaal geen uitzondering meer en zijn aan de orde van de dag waardoor ook specifieke doelgroepen een hypotheek kunnen nemen. Een keuze voor een van de hypotheekvormen hangt grotendeels af van een vrij groot aantal factoren. Een van die factoren zou de hypotheekrente kunnen zijn, waar we je in dit artikel meer over gaan leren.

Hypothecaire kosten

Welke hypotheekvorm je ook van plan bent af te gaan sluiten, je zult altijd te maken gaan krijgen met kosten. Wanneer je een gewone hypotheek afgesloten hebt, zul je alleen rente en aflossing moeten betalen. Ook kan het zo zijn dat je een hypotheek afgesloten hebt aan de hand van een spaarvorm of een belegging. In dat geval zul je naast de rente en de aflossing van de hypotheek ook inleg betalen voor een belegging of premie voor een spaarvorm. De hypothecaire kosten worden maandelijks betaald en in vrijwel alle gevallen van je rekening worden afgeschreven.

Hypotheekrente

De hypotheek is in principe een product, dat wordt aangeboden door de bank of kredietverstrekker. In principe gaat het hier om een commercieel product, want banken en hypotheekverstrekkers willen vooral winst halen uit de hypotheek die jij bij ze afsluit. Deze winst voor de bank komt voort uit de rente die je moet betalen over de hypotheeksom. Het maandelijkse bedrag aan aflossing is een directe investering in je eigen vermogen, maar het rentebedrag ben je kwijt. Omdat het bedrag aan rente over een hele looptijd wordt gerekend, zullen je maandelijkse rentelasten meevallen.

Hypotheekrente vergelijken

Aan de hand van dit artikel heb je ongetwijfeld al weten op te merken dat een gunstig rentetarief er voor zorgt dat de maandelijkse lasten laag blijven. Maar een gunstige hypotheekrente ligt niet voor het oprapen, want in dat geval zou iedereen van een lage rente profiteren, waardoor banken helemaal geen winst meer maken. Maar je kunt zelf wel wat ondernemen om een gunstig tarief te vinden, bijvoorbeeld door de rentetarieven van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Als je dan hebt ontdekt welke hypotheekrente je het meest prettig vindt kun je bij de bank een afspraak maken en de hypotheek afsluiten. Vervolgens kun je de rente ook voor langere tijd vast laten leggen, zodat je van dit voordeel langer kunt genieten.

Hypotheekrente vastleggen

Een fijn rentetarief is mooi meegenomen, want zo blijven de maandlasten aan de lage kant. Om die reden kun je bij banken en hypotheekverstrekkers de rente voor een langere periode vast te laten leggen. Dat houdt in dat je gedurende een langere looptijd hetzelfde bedrag aan rente kwijt zult zijn. Omdat we nu niet weten wat de rente gaat doen in de toekomst, is dit een heel goede manier om jezelf wat zekerheid te geven. Wanneer je besluit je rentetarief voor langere tijd vast te laten leggen, zul je hier wel extra voor gaan betalen.