e kunt meerdere redenen bedenken om een bestaande hypotheek over te sluiten. Een van die redenen kan zijn dat er een vernieuwende vorm van hypotheken op de financiële markt verschijnt die een stuk voordeliger is. Maar ook wanneer de rente van een andere hypotheek een stuk lager dan gemiddeld ligt, nemen veel mensen het besluit om over te sluiten. Welke gevolgen er aan dit oversluiten gekoppeld zijn en meer informatie over het oversluiten van een hypotheek beschrijven we in dit artikel.

Kosten hypotheek oversluiten

Wanneer je een hypotheek oversluit, ga je eigenlijk een nieuwe hypotheek aan waar de oude hypotheek mee wordt afgelost. Dus de nieuwe hypotheek voorziet in de kosten die nog resten uit de eerder afgesloten hypotheek. Daar komen vaak nog veel extra kosten bij, zoals kosten voor de notaris en kosten voor taxatie. Maar ook de kosten van een nieuwe hypotheek moet je hierbij in je achterhoofd houden. Tot slot zal er in veel gevallen een boete betaald moeten worden, die vaak hoge kosten met zich meebrengt.

Gunstig

Door al deze negatieve factoren kun je er bij stil staan of je er verstandig aan doet om een bestaande en lopende hypotheek om te zetten naar een nieuwe hypotheek. Daar zijn verschillende antwoorden op te geven, afhankelijk van de situatie waarin je zit. Als je de hypotheek nog niet zo heel lang hebt, is het slimmer om over te sluiten dan wanneer je al een hele looptijd hebt gehad en het einde in zicht is. In een dergelijk geval wegen de kosten die je hebt niet op tegen het voordeel omdat je de looptijd al bijna hebt bereikt. Wanneer je aan het begin ontdekt dat een nieuwe hypotheek veel voordeliger is, is dat een mooie reden om toch over te sluiten.

Hypotheek oversluiten bij verbouwing

Als je toch al voornemens was een nieuwe hypotheek te nemen, voor bijvoorbeeld een renovatie of verbouwing, is het juist wel aan te raden om de hypotheek direct over te sluiten naar een voordeligere variant. Je zult dan de kosten voor een nieuwe hypotheek toch moeten maken, waardoor je direct kunt profiteren van de voordelen die een andere hypotheek te bieden heeft. Houd wel in je achterhoofd dat er voor alle vormen andere eisen, regels en voorwaarden zijn. Het kan dan ook geen kwaad om je van tevoren grondig te verdiepen in al die materie.

Financieel expert

Wel of niet hypotheek oversluiten, het is jouw keuze. Wanneer je met vragen zit en wil weten of het in jouw situatie verstandig is, kun je op gesprek gaan bij een financieel expert of een instelling. Ze kunnen je prima informeren en zullen ze je ook kunnen begeleiden in het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Een groot aantal adviseurs in hypotheken werkt onafhankelijk, waardoor je weet dat je niet een bepaalde hoek in wordt gedreven, maar professioneel en eerlijk advies zult krijgen. Ga je liever in zee met de bank of hypotheekverstrekker waar je al een hypotheek hebt lopen, dan weet je al wat je te wachten staat en met wat voor groep je te maken zult krijgen.