Voorheen werden hypotheken afgesloten met de nadruk op de toekomst, wat inhield dat iemand die op korte termijn veel en veel meer zou gaan verdienen een hogere hypotheek af kon sluiten. Deze tophypotheken hebben veel problemen tot gevolg gehad, zeker door de woedende financiële recessie. Banken hebben te snel en te makkelijk een tophypotheek af laten sluiten waardoor een groot deel van de huizenkopers in serieuze problemen terecht is gekomen. In dit artikel gaan we kijken naar het verschijnsel van de tophypotheek wat je kunt doen als je met een tophypotheek zit en hoe banken er nu tegenaan kijken.

Tophypotheken

De hypothecaire lening is eigenlijk een schuld waarbij de betreffende woning gebruikt wordt als onderpand. Mocht de schuld niet worden afbetaald, is het huis er nog als onderpand en kan de bank dat verkopen. Van een tophypotheek wordt gesproken als mensen een hypotheek nemen gebaseerd op drie tot zes keer hun jaarsalaris. De verwachting van deze mensen was dat de inkomsten in korte tijd snel toe zouden nemen vergeleken met het moment waarop de hypothecaire lening werd afgesloten. Intussen is gebleken dat dit vaak niet het geval is en heel veel mensen een veel te dure hypotheek hadden genomen.

Verwachtingen

De conclusie die getrokken kon worden bij het ontdekken van de tophypotheken was dat banken teveel naar de toekomstperspectieven keken. Een salaris van nu dat in de komende tien jaar wel zes keer zoveel kan zijn bleek toch ineens niet zo vanzelfsprekend. Omdat de lening wel aan de hand van dat salaris is gaan meegroeien werden de maandelijkse lasten voor de meeste huizenkopers veel te zwaar en kwamen zij in grote problemen. Hypotheekverstrekkers kijken meer naar de huidige situatie en wordt die als uitgangspunt genomen. Want voor banken en hypotheekverstrekkers is het ook niet prettig als een te hoge hypotheek niet wordt afbetaald.

Gevolgen van een te hoge hypotheek

Mensen die, al dan niet bewust, een te hoge hypotheek afsloten om in een groter huis te wonen dan de portemonnee toestond, hebben daar ernstige problemen van ondervonden. Omdat al snel bleek dat de kosten veel te hoog waren en de maandlasten bovendien toe bleven nemen, werden veel huizen door banken te koop gezet. De afsluiters van de tophypotheken moesten op zoek naar een ander huis en een stuk kleiner gaan leven. Een groot aantal huizen staat tot op vandaag te koop, omdat mensen door de crisis minder snel een woning kopen.

Voorkomen is beter dan genezen

De tophypotheek is niet zo makkelijk te genezen, maar wel te voorkomen en kan in de toekomst meer zekerheid bieden. Natuurlijk is het leuker om groot te wonen, maar beter alleen als het ook mogelijk is. Een tophypotheek is niet zo makkelijk meer af te sluiten, want banken en hypotheekverstrekkers hebben hun les geleerd en zijn een stuk voorzichtiger geworden. Om alsnog te voorkomen dat je een hypotheek boven je financiën afsluit en maandelijks vast komt te zitten aan hoge lasten is het aan te raden om een hypotheek te nemen die onder je maximum valt zodat je iedere maand geld overhoudt om ook onvoorziene kosten te kunnen betalen.