Omdat mensen steeds vaker en sneller besluiten een hypotheek te nemen om eenvoudiger een huis te kunnen kopen, ontstaan er ook steeds meer vormen van hypotheken of hypothecaire leningen. Banken weten handig in te spelen op de toenemende vraag van huizenjagers die op zoek zijn naar een hypotheek. Als cliënt heb je keuze uit diverse hypotheekvormen, zoals de beleggingshypotheek, de effectenhypotheek, de hybride hypotheek, de spaarhypotheek, de aflossingsvrije hypotheek, de lijfrentehypotheek of een van de andere varianten. Maar om te kijken welke hypotheek nu het beste bij je situatie past, raden we je aan op zoek te gaan naar een passend hypotheekadvies.

Wat is een hypotheek?

Je kunt eigenlijk wel stellen dat een hypotheek ongeveer hetzelfde is en werkt als een lening, maar dan een leenvorm die gebruikt kan worden om een volledig huis mee te betalen. Een lening bestaat vaak uit twee delen, rente en aflossing. Iedere maand zul je een deel rente moeten betalen aan de bank en aflossing over je hypotheeksom. Ook kun je kiezen voor een andere hypotheekvariant, zoals een hypotheek die gecombineerd wordt met een beleggingsfonds, spaarrekening of verzekering. In dat geval betaal je maandelijks niet alleen rente en aflossing, maar ook inleg voor je beleggingen of premies voor verzekeringen en sparen.

Goede hypotheek

De spaarhypotheek, de lineaire hypotheek, de groene hypotheek, de groeihypotheek, de annuïteitenhypotheek, de beleggingshypotheek, de hybride hypotheek of de lijfrentehypotheek. Welke hypotheek je ook kiest, het is altijd goed om te weten wat er van je verwacht wordt. Een goed advies zal voorkomen dat je te snel besluit en een hypotheek afsluit waar je eigenlijk niet op zit te wachten. De perfecte hypotheek vind je echt niet zomaar en het is een aanrader om je goed voor te bereiden. Zo kun je online al heel veel informatie over hypotheken vinden, maar het is net zo handig om op gesprek te gaan voor een passend hypotheekadvies bij een financieel expert.

Online hypotheken vergelijken

Vanwege de ontwikkelingen op het internet zijn heel veel hypotheken ook online terug te vinden en voor veel meer mensen binnen handbereik. Dat is erg mooi, want op die manier kun je op je gemak een aantal hypotheken met elkaar vergelijken en aan de hand daarvan bepalen of de hypotheek al dan geen optie is. Ook hypotheekrente vergelijken is tegenwoordig veel makkelijker dan voorheen. Op alle websites van banken en andere aanbieders kun je dus veel informatie over de meest uiteenlopende hypotheekvormen. Houd dan wel in de gaten dat de informatie die je aan kunt treffen op de website kan verschillen en je dus niet altijd met een professionele dienstverlener te maken hoeft te hebben. Het is altijd goed om naast een online onderzoek ook een gesprek aan te vragen bij de bank of een financieel expert.

Hypotheekadviseur inschakelen

Behalve op het internet kun je ook altijd terecht bij een bank of kredietverstrekker voor informatie over al die verschillende vormen van hypotheken. Maar behalve dat vind je bij deze instanties vaak ook professionele mensen die je kunnen helpen bij het vinden en afsluiten van een goede hypotheek. Zo’n expert heeft veel kennis van financiële zaken en kan je goed begeleiden bij het vinden en afsluiten van de juiste hypotheek. Er wordt gekeken naar je persoonlijkheid, je inkomsten en de eisen, voorwaarden en voorkeuren die je hebt. Een huis kopen is vaak al ingewikkeld genoeg en de meeste huizenkopers hebben dan ook behoefte aan een passend en juist hypotheekadvies.