Als u een uitkering heeft, en u wilt een lening afsluiten, dan merkt u al snel dat een lening afsluiten met een uitkering minder eenvoudig is. Lang niet alle banken nemen het inkomen uit een uitkering volledig mee. Lenen met een uitkering is zacht gezegd een uitdaging. Om het voor u overzichtelijk te maken kunnen wij aangeven welke uitkeringen niet worden meegenomen, en welke inkomsten gedeeltelijk of volledig worden meegenomen.

Overigens zijn deze regels alleen voor de commerciële banken. Als u een inkomen heeft van minder dan 130% van het wettelijk minimumloon. Op dit moment dan een inkomen van minder dan € 1950 bruto per maand. Dan kunt u nog altijd een lening aanvragen bij de Kredietbank Nederland. Deze bank is er speciaal voor consumenten met een lager inkomen. Voordeel is ook nog eens dat geld lenen zonder BKR toetsing ook mogelijk is. De Gemeentelijke Kredietbank doet wel een toetsing, maar negeert de negatieve vermeldingen veelal.

Uitkeringen die deels of volledig worden meegenomen

Lenen met een uitkering kan mogelijk zijn als u één van de volgende uitkeringen heeft.
Uitkeringen die volledig worden meegenomen zijn:

  • AOW uitkering
  • Lijfrente uitkering
  • WAO indien geboren voor 1-7-1954

Daarnaast zijn er zoals aangeven ook nog enkele uitkeringen die slechts beperkt worden meegenomen.
Lenen met een uitkering wordt al een stuk lastiger als u één van de volgende uitkering heeft:

  • WAO uitkering (maximaal 80%)
  • WGA uitkering
  • IVA uitkering
  • WaJong uitkering

Uitkeringen die niet meegenomen worden

Lenen met een uitkering is bij de commerciële partijen niet mogelijk indien u inkomen heeft uit één van de volgende uitkeringen:

  • WW uitkering
  • Bijstand uitkering

Lenen met een uitkering als één van beide een WW uitkering heeft kan natuurlijk nog wel mogelijk zijn als u een partner heeft. Mits deze voldoende inkomen heeft om de financiering zelf te gaan dragen.
De reden dat lenen met een uitkering bij deze uitkeringen niet mogelijk is, is omdat het vervolgtraject bij een WW uitkering kan resulteren in een bijstand uitkering. Lenen met een bijstand uitkering mag niet. Deze lening is namelijk enkel en alleen bedoeld om te voorzien in de eerste levensbehoefte. En geld lenen behoort nu eenmaal niet tot een eerste levensbehoefte.