Wie in Nederland van plan is een eigen huis te kopen krijgt vaak al snel te maken met het afsluiten van een hypotheek. De hypotheek vormt in principe een leenvorm waarbij het benodigde bedrag geleend wordt, om een huis van te kunnen kopen. Maar wat moet er allemaal gebeuren als je een huis wil kopen in het buitenland? Ga je in dat geval voor een hypotheek of andere leenvorm en kan dat gewoon in Nederland geregeld worden? Of moet je buitenlandse hypotheek afsluiten? Aan de hand van dit artikel zullen we je meer vertellen over de stappen die je moet zetten om met succes een hypotheek in het buitenland af te sluiten.

Leenvorm

Wat het kopen van een woning betreft zijn er behoorlijk wat verschillen tussen Nederland en andere landen in Europa. Zo zijn de prijzen van huizen in Nederland vaak al een stuk hoger dan die in het buitenland. Wel is het zo dat bij het kopen van een huis, een leenvorm wordt afgesloten. In een ander land is dit niet anders, al kunnen regels en voorwaarden verschil uitmaken. In sommige landen kun je de hypotheek in Nederland afsluiten, maar in andere landen zul je wel met de eigen bank aan tafel moeten.

Nederlandse hypotheek

Een groot aantal banken in Nederland biedt ook leningen aan voor mensen die in het buitenland van plan zijn een huis te kopen. Dit gaat om leningen, of hypotheken, die gericht zijn op de Nederlandse voorwaarden en bij enkele Europese landen zijn geaccepteerd. Op dit moment kun je in Frankrijk, België, Spanje, Duitsland en Luxemburg een Nederlandse hypotheek afsluiten. Er wordt nu al verwacht dat dit in de nabije toekomst in veel meer EU-landen mogelijk zal worden gemaakt. Er is immers een toenemende vraag naar huizen in het buitenland, waardoor de hypothekenmarkt gedwongen zal zijn zich aan te passen.

Buitenlandse hypotheek

Naast de hypotheken in Nederland kun je natuurlijk ook voor een buitenlandse hypotheekverstrekker kiezen. Mede door de euro kun je zeker in Europa heel makkelijk aan een buitenlandse hypotheek komen die met Nederlandse hypotheken te vergelijken is. Bovendien heb je in heel veel EU-landen te maken met een lage rente waardoor de maandlasten ook laag blijven. Dankzij een goede en gecontroleerde samenwerking tussen de banken in Europese landen is het risico klein, als je zaken doet met een bank in een ander land. Wel is het handig om van tevoren in Nederland te informeren naar de regels, voorwaarden en eisen die in het buitenland gelden.

Regelen in het buitenland

Omdat er in de meeste landen in de Europese Unie Engels wordt gesproken is het niet lastig om in een ander land met succes een hypotheek af te sluiten. Professionele banken zullen je bovendien uitstekend helpen bij het oriënteren en afsluiten van een hypotheek. Wanneer je liever hebt dat er iemand met je meekijkt kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar een hypotheekexpert in Nederland. Deze persoon zal misschien nog meer voor je kunnen betekenen en je ook helpen verkeerde beslissingen te voorkomen. Zo weet je van tevoren met meer zekerheid dat je buitenlandse hypotheek op correcte wijze zal worden afgerond, zodat je je daar geen zorgen om hoeft te maken.