Omdat aanbieders van hypotheken continu het best blijven doen om meer aan te sluiten bij de belangen van een groter wordende doelgroep, zijn er in de afgelopen jaren veel verschillende hypotheekvormen bij gekomen. Daarom kun je tegenwoordig, behalve de standaardvorm, ook een hypotheek afsluiten middels een verzekering, vorm van sparen of belegging. Aan iedere van deze verzekeringshypotheken kleven geheel eigen voor- en nadelen, mogelijkheden en voorwaarden. Met dit artikel gaan we verder in op drie hypotheekvarianten die worden afgesloten aan de hand van een verzekering, namelijk een lijfrentehypotheek, de hybride hypotheek en de levenhypotheek.

Lijfrentehypotheek

Ieder jaar wordt de lijfrentehypotheek vaak afgesloten, vanwege haar gunstige voorwaarden, zekerheid en vele voordelen. Bij de lijfrentehypotheek wordt een lijfrenteverzekering afgesloten, waar je maandelijks premie over dient te betalen. De maandelijkse premies moeten aan het eind van de looptijd genoeg zijn om het volledige hypotheekbedrag te kunnen aflossen. Erg opvallend is dat deze hypotheek voornamelijk wordt afgesloten door mensen met een tekort in hun pensioen. Het grote voordeel bij deze hypotheek is dat de maandelijkse premies aan het eind van de looptijd genoeg zijn om af te kunnen lossen.

Levenhypotheek

Een levenhypotheek omvat een combinatie van een hypotheek met een zogenaamde Nederlandse levensverzekering. Het principe is vrij eenvoudig, want je spaart de hypotheeksom bij elkaar aan de hand van maandelijkse premies voor je verzekering. Als je besluit deze hypotheek te nemen, kun je gaan voor een traditionele vorm, maar ook voor een moderne vorm. Over het algemeen biedt de moderne levenhypotheek meer aan flexibiliteit dan haar oudere variant. De levenhypotheek wordt de laatste jaren door veel mensen afgesloten, omdat ze heel veel aan zekerheid te bieden heeft.

Hybride hypotheek

Een echte verzekeringshypotheek is de hybride hypotheek eigenlijk niet, want de hypotheek bestaat uit een combinatie van verzekeren, sparen en lenen. De hybride hypotheek is wel een hypotheek waarbij je verzekerd bent van uitkering na eventueel overlijden, waardoor nabestaanden niet hoeven op te draaien voor een hypotheekschuld. Door middel van de premies voor verzekeren en sparen werk je naar een volledige aflossing van het openstaande hypotheekbedrag. Tevens bestaat bij deze hypotheek de mogelijkheid om te investeren aan de hand van beleggingen, zodat je zelf meer te zeggen hebt over het verloop van de hypotheek. Deze flexibiliteit en de talloze mogelijkheden maken het dat de hybride hypotheek nog met grote regelmaat wordt afgesloten.

Conclusie

Hypotheken zijn erg populair aan het worden nu meer mensen een eigen huis willen financieren, maar daar zelf nog niet voldoende middelen voor hebben. Door verzekeringen en leningen te combineren ontstaan hypotheken die ten eerste heel veel zekerheid bieden. De levenhypotheek, maar ook de lijfrentehypotheek, heeft haar cliënten veel te bieden en hanteert talloze voordelen en gunstige voorwaarden. Er is ook nog een hybride hypotheek en die combineert, naast de verzekering, ook een spaarvorm en een vorm van beleggen, indien gewenst. Wanneer je van plan bent een hypotheek aan de hand van een verzekering af te sluiten, raden we je aan een gesprek aan te gaan bij de bank of met een onafhankelijke deskundige.