Hypotheekverstrekkers trekken zich de laatste jaren steeds meer aan van de wensen van hun klanten en toekomstige cliënten. Dat mag wel blijken aan het verschijnen van steeds nieuwere varianten van hypotheken.

Vraag naar hypotheken

De vraag naar een hypotheek neemt steeds meer toe, omdat mensen er steeds meer de voorkeur aan geven een eigen woning te bezitten. Door middel van een hypotheek wordt namelijk het geld geleend waarmee een woning wordt bekostigd. De hypotheek is dus in feite een leenvorm, gepaard aan aflossing en rente, die iedere maand betaald en afgelost moeten worden. In dit artikel lichten we de zogenoemde hybride hypotheek verder toe, een vorm van hypotheken die misschien wat ingewikkeld is, maar wel veel voordelen te bieden heeft.

Complex

Wie zich voor het eerst verdiept in hypotheken en daarbij in het bijzonder kijkt naar de hybride hypotheek, zal het niet zijn ontgaan dat het nogal ingewikkelde materie betreft. De hybride hypotheek heeft echter, ondanks haar gecompliceerde indruk, veel flexibiliteit te bieden. De hypotheek is in principe een combinatie van de spaarhypotheek, een vorm van sparen voor de aflossing van de hypotheek, en de overlijdensrisicohypotheek, waar een deel verzekering bij komt kijken.

Gecombineerd

De werking van de hybride hypotheek is mede daardoor gebaseerd op zowel sparen als premies inleggen. Aan de hand van de spaar- en beleggingsmogelijkheden van de hypotheek wordt het geld bijeen gespaard. Als het goed is heb je dan aan het eind van de looptijd genoeg om de hypotheek in zijn geheel af te lossen. Gedurende de looptijd van de hypotheek zul je dus geen geld aflossen, maar wel betaal je iedere maand een vast bedrag aan rente.

Beleggen en sparen

Wie denkt aan een beleggingsvorm van hypotheken, gaat waarschijnlijk uit van de vele risico’s die normaal gesproken komen kijken bij een beleggingshypotheken. Maar wie niet veel risico wil lopen, kan gewoon een hybride hypotheek afsluiten. Een belegging is niet noodzakelijk, dus je kunt er ook gewon voor kiezen om alleen te sparen en zo je geld bij elkaar te verzamelen. Kies je juist wel voor het beleggen binnen de hypotheek, dan worden de maandelijkse premies in beleggingsfondsen gestoken, die vooraf door de bank zijn geselecteerd. Afhankelijk van wat deze beleggingen doen, kan de hypotheek je uiteindelijk meer geld opleveren dan nodig is voor de aflossing.

Voor- en nadelen van een hybride hypotheek

De hybride hypotheek mag je dus beschouwen als een hypotheek met veel verschillende voordelen, waaronder de hypotheekrente die van de belasting kan worden afgetrokken. Daarbij wordt bij de hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afgesloten, waardoor je zeker weet dat na je overlijden een partner en eventuele kinderen goed verzorgd achterblijven. Dankzij de flexibiliteit van de hybride hypotheek bepaal je voor een groot gedeelte zelf of je gaat beleggen of sparen, of gebruikt wenst te maken van allebei. Mocht je belegde vermogens graag veilig willen stellen kun je het geld overzetten naar de spaarrekening bij de hybride hypotheek. Zo weet je zeker dat een deel van het vermogen al bij elkaar is gespaard en hoef je je geen zorgen te maken of het benodigde geld er is tegen de tijd dat er moet worden afgelost.

Conclusie

Alvorens je besluit deze hypotheekvorm af te gaan sluiten adviseren we je om een goed inzicht te krijgen van deze toch wat gecompliceerde en ingewikkelde hypotheekvorm. Daarmee hopen we te voorkomen dat je een verkeerde keuze maakt die uiteindelijk toch niet de beste oplossing blijkt te zijn. Een adviseur op het gebied van hypotheken kan je hierbij helpen door het een en ander met elkaar te vergelijken en voorbeelden te geven. Op die manier weet je van tevoren waar je staat, wat je van de hypotheek kunt verwachten en wat de hypotheek voor jou zal gaan betekenen.

Online hypotheekinformatie

Wanneer je interesse hebt in de hypotheek en deze mogelijk af wil sluiten, is het zeer aan te raden om – behalve deskundig advies – ook online naar informatie te zoeken. Via het internet heb je snel geschikte websites gevonden waarmee je de hypotheek kunt vergelijken. Zo kun je van tevoren en voor jezelf het beste besluiten of de hypotheek een optie voor je is.