Wanneer je door een ongeluk of ziekte arbeidsongeschikt raakt zullen je inkomsten achteruit gaan. Groot is de kans dat je zult moeten zoeken naar een nieuwe baan die minder uitdagend zal zijn, maar nog wel uitvoerbaar is. Om jezelf tegen al dat leed te beschermen kun je serieus overwegen om een goede verzekering af te sluiten tegen arbeidsongeschiktheid, de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het gaat dan om een vrij brede en ingewikkelde manier van verzekeringen die je op allerlei manieren kunt vinden in diverse sectoren. Door middel van dit artikel willen we een en ander duidelijk maken en je informeren over deze verzekeringen.

Arbeidsongeschikt

Het is wettelijk geregeld dat wanneer je ongeschikt wordt en ook niet meer kunt werken je in de basisbehoeften kunt voorzien dankzij een uitkering. Door de komst van de nieuwe wet ‘werk en inkomen naar vermogen’ zijn regels strenger en strikter geworden. Voor een deel zul je uitkering gaan ontvangen maar ook zul je naar werk moeten zoeken. Dit werk heb je vaak niet zelf gekozen en daarom kun je psychische klachten krijgen.met eventueel een depressie als gevolg. In dat geval kunnen de gevolgen erger zijn, dan alleen maar het ontbreken van inkomsten.

De arbeidsongeschiktheidsverzekering

Meerdere aanbieders van verzekeringen bieden een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan waarbij naar de huidige situatie gekeken zal worden. Kun je deels nog werken, dan ontvang je aanvulling op het loon dat je tekort gaat komen. Kun je echter weinig werken, dan wordt het loon verder aangevuld vanuit een deel minimumloon en de rest van het geld dat je uit overige loondienst haalt. Als je helemaal niet meer kunt werken krijg je het recht op de zogenaamde Inkomensvoorziening voor Volledig Arbeidsongeschikten, de IVA. Dan zal het loon zo’n 7% bedragen van je laatstverdiende salaris en zul je dit tot je 65e gaan ontvangen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor freelancers en ZZP-ers

Wanneer je als freelancer werkt, een eigen bedrijf hebt, of ZZP-er bent is er geen sprake van een werkgever die je verzekerd heeft. Als je ineens arbeidsongeschikt wordt, kan dat dus betekenen dat je in problemen kunt komen. Het is handig om een verzekering voor ZZP-ers en freelancers af te sluiten op het gebied van arbeidsongeschiktheid, zodat je in ieder geval zeker bent van een inkomen. Er is over deze verzekering veel te vertellen, maar voorwaarden zijn volledig afhankelijk van de sector. Want de risico’s in de sector van verzorging zijn al heel wat anders dan die in de wereld van juristen.

Verzekering afsluiten

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is bij veel werkgevers af te sluiten, maar uiteraard ook bij instanties die zich inzetten voor ZZP-ers en freelancers. De voorwaarden bij een verzekering verschillen per verzekeraar dus een goed overzicht kan duidelijkheid bieden. Mocht je twijfelen over je verzekering kun je met een financieel deskundige om de tafel gaan zitten. Zo’n adviseur weet veel meer over de verzekering in kwestie en zal je dan ook verder kunnen informeren. Wanneer je een zakelijke verzekering af wil sluiten is het goed om een gesprek aan te gaan.