Zodra je besluit te gaan studeren maak je een belangrijke stap in je leven, een stap die veel zal bepalen.Maar zodra je dan ook het huis uitgaat, kom je al snel in aanraking met een aantal verzekeringen. Wanneer je student bent is het heel raadzaam om een aantal verzekeringen af te sluiten, die zorgen dat je niet in alle gevallen aanspreekbaar bent voor de kosten die je onverhoopt mag maken.Via dit artikel willen we een aantal van deze varianten van verzekeren centraal stellen.

Studentenzorgverzekering

In Nederland is de zorgverzekering voor alle bewoners van ons land verplicht, ook al gaat het om een basisvariant van de verzekering. Als studerend persoon moet je natuurlijk ook verzekerd zijn tegen de kosten voor zorg in ons land, zoals een afspraak bij de tandarts of ziekenhuisopname. Voor studenten is er de studentenzorgverzekering bedacht, waarbij de kosten voor premies en dergelijke lager uitvallen dan bij de normale variant van deze verzekering. In dit geval kun je kiezen voor de basisvariant van deze verzekering, maar deze ook verder uitbreiden.

Aansprakelijkheidsverzekering

In het studentenleven wil het er nogal eens wild aan toegaan en dus kan er zomaar sprake van schade zijn. Zodra je met grote schade te maken hebt zijn kosten vaak niet meer te overzien en op te brengen en kun je een langdurige financiële nasleep verwachten.kun je overwegen de aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze variant van de schadeverzekering vergoedt de financiële gevolgen uit schade die veroorzaakt zijn door jou, zolang het maar niet expres is gebeurd.

Inboedelverzekering

Als je op kamers woont vallen de goederen die je in je bezit hebt vaak niet meer onder de inboedelverzekering die je ouders ooit hebben afgesloten. Vanaf dit moment ben je zelf verantwoordelijk voor alles onder je inboedel en dus ook voor schade. Een inboedelverzekering zal de waarde vergoeden die wordt uitgekeerd als een deel van de inboedel wordt beschadigd of gestolen. Deze waarde wordt door de taxateur van de verzekeraar bepaald en afhankelijk daarvan moet je iedere maand premies gaan betalen.

Rechtsbijstandverzekering

Als je te maken krijgt met een rechtszaak lopen de kosten al snel hoog op, of je er nu wel of niet verantwoordelijk voor kunt worden gehouden. Als student kun je ook nog te maken krijgen met een juridisch geschil of zelfs een rechtszaak, bijvoorbeeld met je huisbaas, je opleiding of je werkgever. De rechtsbijstandverzekering of rechtshulpverzekering kan in zo’n geval een uitkomst zijn, want met deze verzekering kun je rekenen op juridische steun. Deze verzekering wil ook nog wel eens een bedrag uitkeren,waarmee je zelf naar een advocaat zoekt.

Optionele verzekeringen

Buiten de reguliere vormen van verzekeren bestaan er ook nog optionele verzekeringen waar je van kunt overwegen ze juist wel of niet te moeten nemen. Een van die optionele verzekeringen is de reisverzekering, die handig is voor iemand die graag reist en geen risico wil lopen met betrekking tot kosten in het buitenland annuleren of onderbreken van de reis. Als student kun je ook nog kiezen voor een motorrijtuigenverzekering of een autoverzekering zodra je een auto of motor in je bezit hebt. Buiten die vormen zijn ook de uitvaart- en overlijdensrisicoverzekering verstandige verzekeringen.

Verzekeren

In voorgaand artikel hebben we een zo compleet mogelijke schets gegeven van diverse vormen van verzekeringen die je als student zijnde kunt overwegen af te sluiten. Het is uiteraard niet nodig om je overal voor te verzekeren.De kosten die komen kijken zijn vaak erg hoog, want iedere maand moet je premie betalen aan de verzekeringspartij. We hopen dat dit artikel je helpt bij het zoeken naar goede verzekeringen. Voor een breder advies raden we aan in gesprek te gaan met bevoegden van je opleiding of een bank, verzekeraar of financieel expert.