In ons land hebben we keuze uit bijzonder veel verzekeringen, waardoor het niet gek is dat je het allemaal niet meer ziet en ook niet weet welke verzekeringen verplicht zijn en welke optioneel zijn. Als je een gezin hebt, heb je behoefte aan duidelijkheid, weten wat er gaande is, en weten welke verzekeringen van nut zijn. Via dit artikel zullen we je in stappen eerst meer vertellen over welke verzekeringen verplicht zijn in ons land en geven we een overzicht van enkele verzekeringen voor het gezin.

Woonhuisverzekering

Mensen die een eigen huis kopen zijn ook nog eens verplicht om een woonhuisverzekering of opstalverzekering, af te sluiten, zodat schade aan een woning hersteld kan worden en het huis waarde blijft behouden. Deze vorm van verzekeringen is de voorwaarde die aan een hypotheek hangt en geeft banken de garantie en zekerheid dat het hypotheekbedrag dat werd geleend ook de waarde van het huis zal blijven. De inboedel, de spullen die in een huis staan, kan verzekerd worden tegen bijvoorbeeld schade of diefstal, maar een inboedelverzekering is niet verplicht. voor iedereen die in Nederland woonachtig is. Via deze verzekering worden de kosten vergoed die ontstaan zijn uit schade waar jij verantwoordelijk voor bent.

Autoverzekering

Zodra je een auto in je bezit hebt moet je ook over een autoverzekering beschikken, waarbij je de keuze hebt uit drie verschillende vormen. Je kunt kiezen voor de WA, Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering,maar ook voor de Wettelijke Aansprakelijkheid Plus, de WA-Plus. Tenslotte kun je ook nog de WA Casco afsluiten, de allriskverzekering.waarbij alles zo’n beetje verzekerd is. De bijbehorende premie wordt berekend aan de hand van de auto die je verzekerd wil hebben, je leeftijd en het aantal schadevrije jaren.

Niet verplichte verzekeringen

Naast de verplichte verzekeringen zijn er ook meerdere verzekeringen die je af kunt sluiten wanneer je dat wil. Mensen die graag mogen reizen kunnen een reisverzekering afsluiten waarmee ze zichzelf verzekeren tegen kosten die voorkomen tijdens de reis. Als je bang bent een juridisch conflict tegen te komen kun je de rechtsbijstandverzekering nemen en hulp verwachten in de vorm van een geschikte advocaat die je zal helpen. Verder kun je altijd nog een levensverzekering nemen, waaronder de levensverzekering, de overlijdensrisicoverzekeringen de uitvaartverzekering, die vooral voor de nabestaanden veel kunnen betekenen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Zodra je een gezin hebt kan het helemaal geen kwaad om een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid af te sluiten, want zo voorkom je achteruitgang in je inkomsten bij het verliezen van je baan, vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid. De arbeidsongeschiktheidsverzekering vult de uitkering die je zult ontvangen verder aan volgens de afspraken die je hebt gemaakt. Zo kun je de verzekering laten aanvullen tot je het volledige salaris ook zal krijgen uitgekeerd bij arbeidsongeschiktheid, maar de premie zal dan hoog zijn. Maar je kunt ook kiezen voor een middenweg en een deel van je salaris laten vergoeden als je echt niet meer kan werken.

ZZP-ers en freelancers

Werk je niet meer voor een bedrijf of baas, maar voor jezelf als ZZP-er of freelancer? Dan is het ook goed om je voor enkele zaken te laten verzekeren, waaronder tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Ook kun je gaan voor een zogenaamde beroepsverzekering, waarmee de schade die uit jouw werk is ontstaan, wordt bekostigd door de verzekeraar. Voor je beroep kun je natuurlijk ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, waarmee je ook niet hoeft te betalen voor de schade die direct veroorzaakt is zolang er geen sprake is van opzet. Als je werkt als ZZP-er of freelancer, kun je ook baat hebben bij een rechtshulpverzekering, voor juridische ondersteuning.

Conclusie

Je hebt kunnen lezen dat je voor veel zaken een verzekering kunt afsluiten, maar hoe groter je portefeuille aan verzekeringen, hoe hoger de kosten zullen gaan worden. Maar het is toch handig om te kijken waar je zoal voor verzekerd bent, zeker als er sprake van een gezin is waar je voor zorgt. Door middel van het vergelijken van verzekeringen kun je een duidelijk overzicht maken van vormen en varianten die op jou van toepassing zijn.