Financiële producten worden steeds meer verhandeld. Door middel van leningen zijn mensen meer in staat om zich wat vrijer te bewegen door aankopen en dergelijke. Leningen worden doorgaans afgesloten bij banken en kredietverstrekkers en naar verloop van tijd weer afgelost aan de bank. Daarvoor wordt ook een deel rente betaald, want de bank wil wel winst uit de leningen halen. Desondanks kun je ook goedkoop lenen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Gratis geld lenen bestaat niet

Vooralsnog zijn er geen instanties die gratis een lening verstrekken. Dat zou ook vreemd zijn, want dan zou een bank geen geld meer willen verdienen. En dat is nu juist waar het een bank omgaat. Banken geven financiële producten uit, zoals verzekeringen, hypotheken en leningen, om meer geld te verdienen. En die lening zul je terug moeten betalen. Dat gaat aan de hand van vaste termijnen, meestal maandelijks, tot de looptijd van de lening voorbij is.

Naast de aflossing van het geleende bedrag, zul je maandelijks ook rente moeten betalen. Het percentage is afhankelijk van de rente op het moment dat je instapte. Voor goedkoop lenen zul je moeten kijken naar de rentetarieven, oftewel de tarieven die gelden op het moment dat jij een lening afsluit. Het bedrag aan rente zul je extra moeten betalen en vormen de kosten van je lening.

Goedkoop lenen afhankelijk van rentetarieven

Het principe van hoge en lage rente is heel simpel. Want als de rente hoog staat op het moment dat je een lening neemt, zal je ook meer moeten betalen aan rente. Hoe hoger het percentage is, hoe meer je uiteindelijk kwijt zult zijn. Het is dus beter om te wachten tot de rente laag staat. Want hoe lager, hoe goedkoper. Hierbij moet je wel reëel blijven en kijken naar de huidige koersen. Goedkoop lenen is daarvan afhankelijk. Rentetarieven zullen niet snel heel erg zakken en altijd een beetje blijven schommelen.

Vergelijk de rentetarieven

Het is zaak dat je de tijd neemt om een lening af te sluiten. Ook bij goedkoop lenen. Want als je te snel een lening neemt kun je vast komen te zitten aan een ongunstig rentetarief. Daardoor zal de lening je veel geld gaan kosten, zeker als het een erg hoog rentetarief betreft en een hoog saldo. De kosten aan de lening kun je zelf in de hand houden door op het juiste moment in te stappen en altijd oog te houden voor de rentetarieven.

Vaak is het zo dat als je een lening afsluit, je vastzit aan de rentetarieven die op dat moment gelden. Overweeg daarom altijd of het moment waarop je je bevindt het juiste moment is om de lening af te sluiten. Goedkoop lenen hangt dus ook samen van het moment.

Conclusie

Gratis leningen bestaan niet. Goedkoop lenen is echter wel mogelijk. Banken verdienen geld aan hun financiële producten door rente in rekening te brengen. Dat is het geval bij leningen, maar net zo goed bij hypotheken. Je doet er dan ook goed aan om rentetarieven continu in de gaten te houden en met elkaar te vergelijken. Zo voorkom je dat je te hoog in een rente stapt en duurder uitbent. Eventueel kun je op gesprek gaan bij een financieel adviseur of een coach, die je verder op weg helpt en samen met jou een geschikt moment bepaalt om een lening af te sluiten.