Er zijn vandaag de dag steeds meer vormen van hypotheken te vinden. In principe is dat niet gek, want mensen kopen steeds vaker zelf een huis in plaats van te huren. Het kopen van een huis kost nu eenmaal heel veel geld. Een lening kan daar dan ook goed bij helpen. De hypothecaire lening is een vorm van lenen, maar dan voor een groot bedrag. Door heel veel banken en kredietverstrekkers wordt de hypothecaire lening aangeboden. Hypotheken zijn er in allerlei varianten, zoals de lineaire hypotheek, de aflossingsvrije hypotheek, de effectenhypotheek, de groene hypotheek en de levenhypotheek. Middels dit artikel laten we je een aantal van deze hypotheken zien.

Annuïteitenhypotheek

Nog steeds is de annuïteitenhypotheek een van de meest geliefde hypotheeksoorten. De hypotheek heeft namelijk heel veel voordelen te bieden. Zo zijn de maandlasten altijd gelijk, doordat de rente en aflossing op elkaar zijn afgestemd. Zeker als het salaris toe zal nemen in de toekomst, is dit mooi meegenomen. Daarnaast is deze hypotheek erg flexibel. Bij verhuizing of oversluiting is dat vaak snel geregeld. De annuïteitenhypotheek is een van de oudste hypotheekvormen. Maar desondanks wordt deze hypotheek nog heel vaak afgesloten, vooral door starters. Interesse in deze hypotheek? Een goed advies kun je krijgen bij een hypotheekadviseur.

Beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek wordt ook vaak afgesloten en is erg populair. Deze hypotheekvorm heeft namelijk veel vrijheid te bieden. Maar ook kan de hypotheek meer opbrengen dan nodig. Je spaart je benodigde kapitaal bij elkaar aan de hand van beleggingen en investeringen, Wanneer je geluk hebt, houd je meer geld over dan je nodig hebt. Maar hetzelfde geldt andersom. In dat geval zul je te weinig geld hebben om af te kunnen lossen. Om dat te voorkomen krijg je veel steun en hulp vanuit de bank. Zo kun je kiezen uit een beleggingsfonds dat van tevoren vaststaat. Zodoende is de kans op verlies een stuk minder groot.

Effectenhypotheek

Behalve de beleggingshypotheek kun je ook een effectenhypotheek afsluiten. Deze hypotheek gaat nog net even iets verder. De effectenhypotheek biedt veel meer vrijheid. Je bepaalt bij deze hypotheek zelf waarin je investeert en belegt. Het grootste voordeel bij deze vorm zijn de lage premies. Ook mag je de winst die je boekt in eigen zak steken. Een nadeel is dat er bij deze hypotheek veel meer risico’s komen kijken. Zo is de kans op verlies, met al die vrijheid, wel een stuk groter. Er is minder controle van de bank, dus deze hypotheek biedt minder zekerheid. Daarom is deze hypotheekvorm in het bijzonder geschikt voor mensen die niet snel wakker zullen liggen.

Groene hypotheek

Duurzaam wonen wordt door de overheid gemotiveerd middels de groene hypotheek. De groene hypotheek is bedoeld voor mensen met een nieuw huis of die van plan zijn hun woning te renoveren, met als doel duurzaam wonen en leven. Zij kunnen de groene hypotheek afsluiten. Deze hypotheek heeft lagere maandlasten dan de meeste hypotheken. Op die manier is dit een erg voordelig hypotheek. Ook wordt er door de groene hypotheek veel geïnvesteerd in duurzame projecten, waardoor je weet dat je premies goed terecht komen. Een goede hypotheekadviseur kan je veel meer over deze hypotheek vertellen.

Hybride hypotheek

De zogenoemde hybride hypotheek is erg populair. De hybride hypotheekvorm is een combinatie van de beleggingshypotheek en de spaarhypotheek. Zodoende wordt de hypotheek ook wel eens een combinatiehypotheek genoemd. Gedurende de looptijd zul je rente betalen over het hele bedrag voor de aflossing. Daarnaast betaal je premies om te beleggen of te sparen. Tussen het sparen en het beleggen kun je zelf een verdeling maken. Vanwege het feit dat je niets aflost, zul je fiscaal voordeel blijven houden. Bij deze hypotheek moet je wel verstand hebben van beleggingen, wil je van die optie gebruik maken. Als je dat verstand niet hebt, kun je beter kiezen voor een spaarhypotheek, of een andere variant.

Levenhypotheek

De levenhypotheek vormt een combinatie van een lening en een verzekering. De bijhorende verzekering is namelijk de levensverzekering. In principe spaar je bij de levenhypotheek je premie op, tot je de hypotheek af kunt lossen. Je zult iedere maand een vaste aflossing betalen. Deze maandelijkse aflossing betreft een deel rente en een deel premie De rente gaat naar de bank. De premie zal in de verzekering worden gedaan. De levenhypotheek lijkt ook erg op de spaarhypotheek. Hier spaar je namelijk ook door tot je af kunt lossen. De levenhypotheek werkt hetzelfde, maar dan aan de hand van premie.

Lijfrentehypotheek

De lijfrentehypotheek is een bekende hypotheekvorm. Deze hypotheek zul je af gaan lossen met de uitkering van de opgebouwde lijfrente. Maandelijks ga je een vaste premie betalen aan je lijfrente. Je bepaalt zelf om hoeveel geld het gaat. Daar worden concrete afspraken over gemaakt met de bank. Als je met pensioen gaat, ontvang je vervolgens een uitkering. Met deze periodieke uitkering ga je de hypotheek aflossen. Je betaalt dus niet in één keer af, maar gespreid over een langere periode. Zowel tijdens het opbouwen van de lijfrente als tijdens het aflossen zul je rente betalen.

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheekvorm is bijzonder geschikt voor mensen met een hoog inkomen, die verwachten dat dit in de toekomst minder zal worden. De lasten van de lineaire hypotheek zullen tijdens de looptijd steeds lager worden, waardoor je steeds minder hoeft te betalen. Een groot bijkomend voordeel van de lineaire hypotheek is dat je iedere maand aflost op je hypotheek, waardoor aan het eind van de looptijd de volledige hypotheek is afgelost. De rente wordt door die aflossing ook positief beïnvloed, want hoe meer geld er is afgelost, hoe minder je aan rente hoeft te betalen.

Startershypotheek

Veel starters kiezen tegenwoordig voor het kopen van een eigen huis en gebruiken een hypotheek om dit te kunnen financieren. De banken spelen in op die toenemende vraag en ontwierpen de zogenaamde startershypotheek. Het grootste misverstand is dat de startershypotheek een eigen hypotheekvorm betreft, want dat is zeker niet het geval. Eerder gaat het om een manier van begeleiding, waarbij de starter verstand van zaken krijgt en waarbij wordt gezocht naar een passende hypotheek. De startershypotheek is dus een aanloop tot een van de vele andere hypotheekvormen die de starter af kan sluiten.

Spaarhypotheek

Een spaarhypotheek is een bijzondere betrouwbare vorm van hypotheken, die alleen al om die reden nog veelvuldig afgesloten wordt. De spaarhypotheek heeft veel overeenkomsten met een gewone lening, waardoor het geen ingewikkelde hypotheek is. Naast het aangaan van een lening wordt er ook een rekening geopend, waarop maandelijks geld gespaard wordt. Het geld zal genoeg moeten zijn om aan het eind van de looptijd volledig af te kunnen lossen, waarmee de hypotheek stopt. De spaarhypotheek wordt door de meeste banken en aanbieders van hypotheken aangeboden, vooral omdat ze erg geliefd is vanwege de zekerheid die ze te bieden heeft.