De mensen hebben een grotere keuze als ze een hypotheek af willen sluiten. Zo heb je de beleggingshypotheek, de effectenhypotheek, de lijfrentehypotheek, de groene hypotheek, de spaarhypotheek, de annuïteitenhypotheek of een van de andere varianten. Een hypotheek is een mooie manier om een huis te kunnen kopen waarbij je maandelijks geld aflost op de hypotheek en een deel aan rente betaalt. Maar je kunt ook kiezen voor een andere vorm, zoals een hypotheek die samen gaat met een spaarrekening of een beleggingsfonds. Over het algemeen los je maandelijks af, of aan het einde, als de hypotheeksom is opgespaard.

Hypotheek vervroegd aflossen

Maar hoe werkt het nu als je toch eerder wil aflossen dan is afgesproken, omdat die mogelijkheid zich ineens voordoet? Hoe eerder je een hypotheek hebt afgelost, des te eerder je van de schuld af bent. Behalve dat zul je dan ook geen rente meer hoeven te betalen, of in ieder geval heel wat minder als de hypotheeksom verder afneemt. Maar is het wel of niet mogelijk om eerder af te lossen op de hypotheek die je nog open hebt staan? In principe zijn banken er niet blij mee als je vervroegd gaat aflossen, maar er zijn zeker mogelijkheden.

Hypotheek

Een belangrijke factor bij de mogelijkheid om wel of niet af te kunnen lossen is de hypotheekvorm waar je voor gekozen hebt. Wat voor vorm je hebt is namelijk bepalend voor de voorwaarden die eraan gesteld zijn en waarin ook is vastgesteld hoe het is geregeld rondom vervroegde aflossing. De benodigde informatie vind je doorgaans in de hypotheekakte of door in gesprek te gaan met je adviseur. In heel veel gevallen is het wel mogelijk om eerder af te lossen op je hypotheek, waardoor de schuld direct zakt. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden en in veel gevallen moet je een boete betalen.

Hypotheekrente

De boete komt grotendeels voort uit de hypotheekrente, die een stuk lager kan worden als je ineens veel aflost. De bank of hypotheekverstrekker verdient namelijk aan de rente die jij betaalt en wil die inkomsten graag behouden. Wanneer jij extra aflost zal de rente dalen, waardoor er voor de bank minder te halen valt. Je zult daarom een boete krijgen, die in veel situaties aan de hand van je rente wordt berekend. Deze boete komt bovenop de aflossing, waardoor je totale kosten wel zullen stijgen.

Overweging

Je zult voor jezelf moeten beslissen of je de boete wel of niet wil betalen of het versnelde aflossen toch nog wat langer uitstelt. Daarbij is het goed om te kijken naar de kosten die je nog zal maken als je nog niet gaat aflossen. Wanneer de kosten dan nog lager uitvallen dan de totale kosten die je nog aan rente zult moeten betalen, gedurende de looptijd van de hypotheek, kun je altijd besluiten om gewoon die boete te betalen. Wanneer je er echt niet meer uitkomt, kun je altijd aankloppen bij de bank of hypotheekadviseur, want daar heb je mensen zitten die verstand van dit soort zaken hebben en ook voor jou weten wat de beste optie is.