Naast de bekende vormen van hypotheken, zoals de levenhypotheek, de spaarhypotheek, de lineaire hypotheek of de annuïteitenhypotheek, worden er nogal wat bijzondere hypotheken aangeboden. In het bijzonder gaat het dan om varianten die gunstig uit kunnen pakken voor bepaalde doelgroepen, waardoor het ook voor hen mogelijk is om een hypotheek af te sluiten en een woning te kopen. Een groter wordende groep mensen wil namelijk een eigen woning en sluiten een lening af om deze te kunnen financieren. In de volgende alinea’s bespreken we enkele bijzondere, maar ook bekritiseerde hypotheekvormen.

BKR hypotheek

Mensen die negatief bekend staan bij het BKR, Bureau Krediet Registratie in Tiel, kunnen over het algemeen weinig aan leningen of abonnementen afsluiten. Dat betekent ook dat het voor mensen met een BKR codering onmogelijk is om een van de vormen van hypotheken te nemen. Mensen met een negatieve BKR notitie hebben eerder een lening niet afgelost en kunnen beter geen nieuwe lening aangaan. Maar nu ziet het er naar uit dat er nieuwe partijen op de markt zijn die het voor deze doelgroep juist wel mogelijk maakt om een hypotheek te nemen. Hoewel de meeste banken en hypotheekaanbieders de BKR hypotheek niet in hun aanbod hebben is de hypotheek via het internet wel te vinden en af te sluiten.

Halalhypotheek

De halalhypotheek, ook wel moslimhypotheek genoemd, is een speciaal initiatief van de Rabobank, waardoor het ook voor moslims mogelijk is om een hypotheek te nemen. Volgens de islamitische wet mogen moslims geen rente betalen of ontvangen en daardoor kunnen ze ook geen hypotheekvorm nemen. Door een speciale constructie in het financiële systeem hoeft er bij deze vorm van hypotheken geen rente betaald te worden, waardoor de islamitische wet niet overtreden wordt. Maar wel is deze hypotheek gekoppeld aan strenge voorwaarden waardoor het lastig is om deze vorm af te sluiten. Toch blijft de halalhypotheek een kritisch punt, want ook al hoeft er geen rente betaald te worden er zal toch winst naar de bank gaan, omdat banken juist daar een hypotheek voor uitgeven.

Groene hypotheek

De groene hypotheek is ontworpen om duurzaamheid te promoten, met aardig wat steun vanuit de overheid. Bij de groene hypotheek wordt gebruik gemaakt van een bepaald model waarbij aardig wat voordeel gehaald kan worden aan het feit dat iemand duurzaam wil gaan wonen en leven. Aan de groene hypotheek kleven heel wat voordelen die gunstig uitpakken wat de maandlasten betreft. Mensen die willen gaan kopen of verbouwen om duurzaam te leven komen in aanmerking. Behalve enkele specifieke voorwaarden, eisen en voordelen is de groene hypotheek voornamelijk met andere vormen te vergelijken.

Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest, omdat er bij deze hypotheekvorm geen aflossing wordt betaald. Wel wordt er iedere maand rente afbetaald, zodat de maandlasten laag blijven. Het belangrijkste voordeel van de aflossingsvrije hypotheek is dat ze goedkoop is, maar daar schuilt ook het nadeel in. Omdat er geen geld op de hypotheek wordt afgelost zul je ook blijven zitten met een flinke restschuld. Wanneer je een aflossingsvrije hypotheek afsluit zul je nooit de eigenaar van de woning worden.