Een bekende hypotheek is de spaarhypotheek, die door steeds meer mensen wordt afgesloten. Aan de hand van de hypotheek wordt een grotere groep mensen in staat gesteld om in het bezit te komen van een eigen woning. Want een huis kost nu eenmaal veel geld. Banken zijn daarvan op de hoogte en maken er gebruik van door verschillende hypotheekvormen te ontwikkelen. Een van die hypotheekvormen is de spaarhypotheek. In dit artikel gaan we je meer informeren over deze hypotheek, de voorwaarden en voor- en nadelen.

Hypothecaire lening en spaarrekening

Een spaarhypotheek bestaat uit een hypotheekdeel en een verzekering voor sparen. Door middel van deze spaarverzekering ben je aan het eind van de looptijd verzekerd van genoeg saldo om de hypotheek af te kunnen lossen. De banken en hypotheekverstrekkers stellen daarbij wel de voorwaarde dat zij het recht van de hypotheek op de woning krijgen. Deze afspraak wordt vastgelegd in de hypotheekakte zodat er nooit onduidelijkheid over de hypotheek kan ontstaan. Wat de maandelijkse lasten betreft, betaal je met de spaarverzekering premie voor de verzekeringen en hypotheekrente voor de bank.

Aflossing en spaarhypotheek

De betaling van maandelijkse lasten van de spaarhypotheek vindt plaats op twee manieren, namelijk aan de hand van de rente die je moet betalen over het volledige hypotheekbedrag en de premie voor je spaarrekening, waarmee je werkt aan kapitaalopbouw. De rente zal de winst vormen voor de bank of hypotheekverstrekker en is afhankelijk van de koersen die gelden op het moment van afsluiten. Het bedrag voor kapitaalopbouw wordt in de loop der jaren opgebouwd tot het genoeg is en dus gelijk staat aan het destijds afgesloten hypotheekbedrag. Dat is het moment waarop de hypotheek in zijn volledigheid kan worden afgelost. Dat betekent wel dat de hoofdsom al die tijd gelijk blijft en je dus ook rente blijft betalen over het volledige hypotheekbedrag.

Voor- en nadelen van een spaarhypotheek

In de afgelopen alinea’s heb je kunnen lezen dat een spaarhypotheek een heel goede en hanteerbare hypotheek is. Behalve het gebruiksgemak van de spaarhypotheek en het feit dat de hypotheek al langere tijd meegaat kun je de maandelijkse kosten ook nog eens aftrekken van de belasting. Daarbij worden alle afspraken omtrent de hypotheek opgenomen in een hypotheekakte waardoor je vanaf het begin af aan waar je aan toe bent en dus niet voor verrassingen zult komen te staan. Een groot nadeel van de spaarhypotheek is dat je wel wat kennis in huis moet hebben van kleine regeltjes op het gebied van sparen en verzekeren. Maar al met al kunnen we stellen dat de spaarhypotheek een van de meest afgesloten en favoriete hypotheekvormen is.

Conclusie

Zojuist hebben we je verder geïnformeerd over de voorwaarden en voordelen van de spaarhypotheek, een vorm van hypotheken die veel wordt afgesloten en erg populair is. Mocht je meer informatie wensen over de hypotheek, dan raden we je aan om een gesprek te vragen bij een bank of financieel adviseur. Daar kunnen ze je verder helpen met passende informatie, gericht op je wensen, behoeften en financiële situatie. Tevens kun je via het internet informatie vinden over hypotheekvormen, zodat de informatie binnen handbereik ligt en je ook sneller een beslissing kunt nemen over het al dan niet afsluiten van een hypotheek, passend bij de bij jou gewenste situatie.