Men gebruikt de hypotheek om een eigen huis te kunnen financieren. Deze kosten kunnen hoog oplopen en zijn in veel gevallen niet op te brengen. Om te voorzien in de ruime vraag naar hypotheken hebben banken en hypotheekverstrekkers diverse hypotheken in het leven geroepen. Momenteel zijn al die hypotheekvormen geschikt voor de meest uiteenlopende doelgroepen. In dit artikel willen we je informeren over de lineaire hypotheek een bekende hypotheek.

De lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is voornamelijk geschikt voor mensen die nu een hoog inkomen hebben, maar die weten dat het in de loop der jaren lager zal worden. Dat kan het geval zijn wanneer een van de twee stopt met werken, om voor het huishouden of de kinderen te zorgen. Gedurende de looptijd van de hypotheek gaan de bruto maandlasten steeds minder worden, wat betekent dat je hoger begint dan je zult eindigen. Dat komt vanwege de rentelasten die iedere maand minder zullen worden, omdat je steeds meer aflost op je hypotheek en dus ook de schuld minder wordt. Hoe meer geld je dus aflost op de lineaire hypotheek, hoe gunstiger je maandlasten zullen worden.

Lage maandlasten

Veel mensen kennen de lineaire hypotheek vanwege de lage maandlasten, die af gaan nemen zodra er aflossing wordt betaald. De rente wordt altijd berekend over het deel van de hypotheek dat nog niet is afgelost, wat inhoudt dat er ook over een kleiner bedrag rente gerekend wordt. Aan het eind van de looptijd van de hypotheek heb je alle kosten betaald en ben je dus ook klaar met de hypotheek. De aflossingstermijn zal ten alle tijden bepaald worden aan de hand van de resterende schuld en de looptijd van je hypotheek. Zo weet je van tevoren waar je aan toe bent en wanneer de volledige aflossing van de hypotheek plaats zal vinden.

Voordelen en nadelen

Het belangrijkste voordeel bij de lineaire hypotheek is dat je aan de lopende band af blijft lossen, waardoor de schuld steeds minder zal worden. Daarmee daalt dan ook het bedrag aan rente dat maandelijks moet worden betaald aan de bank. Zo zal de lineaire hypotheek steeds minder van je gaan vragen, waardoor je geld overhoudt voor andere dingen. Ook heb je bij de lineaire hypotheek op geen enkele manier te maken met beleggen of verzekeren waarmee je bij andere varianten juist aan de aflossing werkt. De lineaire hypotheek betreft dus echt alleen een hypotheek, waardoor ze erg simpel is.

Hypotheekadvies

Hypotheekadvies op maat, passend advies, is altijd een belangrijk punt. Je zit immers langere tijd aan je hypotheek vast en het is dus handig om te weten wat er zoal verwacht wordt. Op websites en in folders en brochures van banken en hypotheekverstrekkers kun je veel informatie vinden over hypotheken en wordt de mogelijkheid geboden om er vooraf eens kritisch naar te kijken. Zo willen voorwaarden, voordelen en nadelen bij banken nogal eens verschillen, dus is het handig om voor een overzicht te zorgen. Een hypotheek uitzoeken heeft tijd nodig en is voornamelijk afhankelijk van je eigen voorkeuren.