Hoe kun je de financiën op orde houden, ook als het economisch slechter gaat? Lonen stijgen zeer licht of zelfs helemaal niet. Op welke manier kun je jezelf bewapenen zodat je financieel niet in de problemen komt? Daar gaan wij in dit artikel naar kijken. Het is namelijk belangrijk je financiën goed in de gaten te houden. Niemand wil in de schulden raken, want eruit komen is veel lastiger dan erin raken.

Het is belangrijk om te voorkomen dat je schulden krijgt. Het spreekwoord voorkomen is beter dan genezen gaat hier zeker op. Wij zullen in dit artikel allereerst kijken naar je inkomsten en uitgaven. Het is belangrijk deze twee zaken goed inzichtelijk te krijgen. Hoeveel geld verdien je elke maand en hoeveel gaat eruit?

Inkomsten en uitgaven

Als wij het hebben over inkomsten dan gaat het om geld dat je ontvangt. Hierbij kun je denken aan salaris, hypotheekrenteaftrek, zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderbijslag etc. Dit zijn allemaal voorbeelden van inkomsten. Het is nuttig om deze inkomsten allemaal bij elkaar op te tellen. Als je alles optelt, komt er een totaalbedrag uit. Dit totaalbedrag is het bedrag dat je per maand binnenkrijgt.

Ook alle uitgaven moet je in kaart brengen. Onder uitgaven vallen huur, hypotheek, auto, gas, water, licht, eten etc. Dit zijn allemaal voorbeelden van uitgaven die je elke maand doet. Tel deze uitgaven net als de inkomsten bij elkaar op.
Nu je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn kun je bekijken hoe je er financieel voorstaat. Als je meer inkomsten hebt, dan sta je er goed voor. Heb je meer uitgaven, dan is dat erg ongunstig. Wij zullen je enkele tips geven die je kunnen helpen om je uitgaven te doen slinken.
Snijden en vergelijken

Als je meer uitgaven als inkomsten hebt dan kun je ervoor kiezen om te gaan snijden in bepaalde uitgaven. Dit kan op verschillende manieren. Bekijk hoeveel je elke maand uitgeeft aan eten bijvoorbeeld. Misschien kijk je nooit naar aanbiedingen en kun je een hoop geld besparen door vaker producten te kopen als ze in de aanbieding zijn.
Op veel uitgaven kun je besparen door te vergelijken. Misschien heb je wel een hele dure autoverzekering lopen op dit moment. Door de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken kun je erachter komen of er goedkopere aanbieders zijn dan je huidige aanbieder. Als dat het geval is kun je overstappen. Op die manier kun je veel geld besparen op je autoverzekering. Deze vergelijkingstruc kun je toepassen op alle soorten verzekering, maar ook op je energieleverancier bijvoorbeeld.

Onnodige abonnementen opzeggen

Misschien heb je abonnementen lopen die onnuttig zijn. Wat dacht je van een abonnement op een tv gids bijvoorbeeld? Je kunt geld besparen door deze op te zeggen en voortaan de tv gids via de teletekst of internet op te vragen. Het is zomaar een voorbeeld van een product dat niet echt nuttig is en waar je veel geld mee kan besparen. Door alle producten / diensten die onnuttig zijn op te zeggen kun je maandelijks tientallen euro’s besparen.
Je hebt kunnen lezen hoe simpel het eigenlijk is om je financiën op orde te houden. Leg de inkomsten en uitgaven naast elkaar en ontdek hoe je er voorstaat. Als je meer uitgaven als inkomsten hebt dan is het goed om te snijden in je uitgaven en een aantal producten / diensten te vergelijken. Door op zoek te gaan naar goedkopere aanbieders kun je veel geld besparen. Producten en diensten die je niet gebruikt, of die een gratis alternatief hebben kun je beter opzeggen. Wij wensen je veel succes bij het op orde houden van je financiën.