In ons kleine land hebben we te maken met een groot wetboek, waardoor je ook snel de fout in kan gaan. Het is dus aan te raden om goed op de hoogte te zijn van diverse regels en wetten, want die vertellen je wat je moet doen in bepaalde situaties. Als je toch te maken krijgt met een rechtszaak of een juridische worsteling, kan een rechtsbijstandverzekering zekerheid en uitkomst bieden. De verzekering steunt je met kennis en juridische bijstand en vergoedt tevens de kosten van een jurist of advocaat, die meestal duur zijn.

Verschillende verzekeringen

Wanneer je voor een rechtsbijstandverzekering kiest, kun je kiezen uit twee varianten, namelijk een uitkering of een echte advocaat. Als je kiest voor de advocaat, zul je een jurist toegewezen krijgen via de verzekeraar. Deze zal de zaak bekijken en voorbereiden, je adviseren en de zaak voor je verdedigen. Kies je liever voor de uitkering, dan krijg je een geldbedrag waar je de zaak zelf mee kunt regelen. Door middel van deze betaling kun je zelf de rechtszaak gaan betalen en dus een advocaat naar wens uitzoeken.

Dekkingen

Binnen deze verzekering kun je kiezen voor verschillende dekkingen, zoals voor het gezin, maar ook voor in een eigen onderneming. Met deze dekkingen wordt tegemoet gekomen aan verschillende categorieën waardoor dekkingen gedetailleerder worden. Je kunt vooraf een keuze maken uit de dekkingen, maar ook kun je voor meer dekkingen kiezen. Hoe breder je de verzekering in kwestie maakt, hoe meer kosten je vergoed zal krijgen. Per verzekeraar en bank kan de dekking het nodige verschil uitmaken, wat ook het geval is bij de maandelijks te betalen premies.

Premies

Net als bij andere verzekeringen betaal je ook bij de rechtsbijstandverzekering maandelijks premie. De maandelijks af te dragen premie hangt af van de verzekering die je gekozen hebt, dus de advocaat in natura of de financiële uitkering, en de verzekerde dekkingen. De dekkingen die jij gekozen hebt spelen een belangrijke rol en eigenlijk kun je zeggen dat hoe meer er gedekt is, hoe meer je betaalt. Doorgaans krijg je op je pakket wel de nodige kortingen als je voor meer dekkingen hebt gekozen.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten

Mocht je kiezen een rechtsbijstandverzekering af te sluiten is het goed om je erin te verdiepen. Er zijn meer partijen voor verzekeringen op de markt en de tarieven willen per verzekeraar nogal verschillen. Een mooie vergelijking geeft een goed en eerlijk beeld van de verzekering die je aan zou willen gaan. Je kunt dit vergelijken via het internet doen, waar je eenvoudig en snel de betreffende informatie vindt. Uiteraard kun je er ook voor kiezen een gesprek aan te gaan met de bank of met een expert op financieel niveau.

Financieel expert

Als je twijfelt over het al dan niet afsluiten van een rechtsbijstandverzekering en je jezelf afvraagt of deze verzekering noodzakelijk is, kun je altijd in gesprek gaan met een deskundige of een financieel expert. Met de adviseur kijk je naar je situatie zodat de adviseur goede tips kan geven. Op die manier krijg je, vanuit een ander punt, een beter en duidelijk zicht op je situatie. Een adviseur kan je daarbij ook begeleiden de juiste verzekering af te sluiten bij een goede bank of verzekeraar.