Het is niet zo leuk om te moeten betalen aan je auto, bijvoorbeeld bij een beschadiging van een of meerdere onderdelen, of een vervelend mankement. De kosten voor herstellende reparaties kunnen in veel gevallen hoog oplopen. Een verzekering voor je auto, de autoverzekering, kan het verschil maken en kun je binnen korte tijd eenvoudig afsluiten. Zorg er voor dat je een voordelige autoverzekering afsluit. Er wordt bij de autoverzekering onderscheid gemaakt tussen WA, WA Plus en WA Casco, die beter bekend is als de allrisk autoverzekering. Naast de autoverzekering kun je ook kiezen voor een aanvullend pakket en kun je de schade van inzittenden meeverzekeren.

Autoverzekeringen

Normaal gezien is WA de standaard autoverzekering en wordt deze vorm voornamelijk het meeste afgesloten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering en vergoedt de schade waar jij als autobezitter, motorrijtuigbezitter, verantwoordelijk voor bent. Schade aan het motorrijtuig zelf of schade aan goederen worden bij WA niet gedekt. Als je kiest voor de variant WA Plus worden ook schadekosten, zoals brand, blikseminslag en diefstal door de verzekeraar gedekt. Het beste zit je bij de WA Casco, want hier gaat het om allrisk en wordt alles verzekerd. Bij een all-risk autoverzekering wordt naast de schade aan inzittenden en betrokken voertuigen, ook brand- en bliksemschade vergoed, evenals schade aan het eigen voertuig.

Extra dekkingen bij autoverzekering

Buiten de drie vormen van verzekeren die we besproken hebben zijn er meerdere opties rondom de verzekering van je auto. Een autoverzekering is namelijk uit te breiden met een dekking voor ongevallen aan inzittenden, de schade voor inzittenden-dekking en de dekking bij rechtsbijstand. Met dank aan die dekking kan de verzekeraar ook de medische schade bij inzittenden vergoeden en de kosten die voort kunnen komen uit een rechtszaak. De kosten van een rechtszaak en medische kosten, of de schade aan dure producten kunnen erg hoog worden. Zeker wanneer je vaak onderweg bent, kunnen deze dekkingen geen kwaad.

Premies autoverzekering

Wanneer je de autoverzekering afsluit zul je maandelijks premies moeten betalen. Dit geld zal door de verzekeraar gebruikt worden om schadegevallen te betalen en de hoogte van de premie hangt af van de verzekeringsvorm. Dekking van de autoverzekering vormt een richtlijn voor de maandlasten, maar er wordt naar veel meer zaken gekeken. Want de auto wordt ook als basis gezien om het bedrag te berekenen dat je maandelijks zult moeten betalen. De verzekeraar bekijkt het type, bouwjaar en model van de auto, maar ook naar het schadeverleden van jou als bestuurder en het aantal kilometers dat je per jaar aflegt.

Door online autoverzekering vergelijken kunt u een leuke besparing realiseren. Op de websites van de verzekeringsmaatschappijen kunt u direct uw premie berekenen. Wij hebben voor u tevens een aantal autoverzekeringen vergeleken. Ga naar autoverzekering vergelijken en ontdek hoeveel u kunt besparen op uw autoverzekering.

Autoverzekering afsluiten

Zoals in dit artikel te lezen was, valt de autoverzekering eenvoudig af te sluiten, omdat het merendeel van de verzekeraars de verzekering in haar aanbod heeft zitten. In een aantal gevallen is de autoverzekering ook digitaal af te sluiten, door het invullen van enkele formulieren. Toch raden we aan om in gesprek te gaan met de verzekeraar. Zij kunnen je namelijk heel veel vertellen over de precieze inhoud van de verzekering en welke dekking op jou van toepassing is. Wel goed is het om te onthouden dat de verzekering een financieel product is, waarmee banken vooral winst willen maken.