De meeste huizenkopers sluiten een hypotheek af. Een huis kost nu eenmaal veel geld en is niet zomaar op te brengen. Een lening kan uitkomst bieden. Een van die vele hypotheekvormen is de beleggingshypotheek Behalve deze vorm heb je ook nog de effectenhypotheek. Iedere vorm heeft andere voorwaarden en voordelen. Uiteraard zijn er nog veel meer andere hypotheken te vinden. Dit artikel zal je meer vertellen over de beleggingshypotheek. Zo krijg je een beeld van de voordelen van deze hypotheek en wat de beleggingshypotheek voor jou betekent.

Beleggen

Je kunt de beleggingshypotheek ook wel zien als een aflossingsvrije vorm van leningen, die gekoppeld is aan een beleggingsrekening. Maandelijks zul je geld kwijt zijn aan rente en een verplichte inleg in een beleggingsfonds. Het is de bedoeling dat die investeringen en beleggingen je aan het eind meer op gaan leveren. Tijdens de looptijd wordt er geen geld van de hypotheek afgelost. Wel betaal je iedere maand rente aan de bank. Het uiteindelijke vermogen dat je hebt opgebouwd moet voldoende zijn om de hypotheek in één keer af te kunnen lossen. Bij het afsluiten van de hypotheek bepaal jezelf hoeveel risico je wilt nemen. Dat zal je beleggingsprofiel worden.

Geen verzekering

Bij de hypotheek heb je niet te maken met een verzekering, zoals bij veel andere hypotheken wel het geval is,. Je hoeft dus geen premies aan verzekeringen te betalen. De maandelijkse kosten bestaan daarom enkel uit de hypotheekrente en de inleg voor een beleggingsfonds. Banken willen wel zo weinig mogelijk risico lopen. Om die reden hebben ze een aantal vaste beleggingsfondsen uitgekozen. Hier mag je dan zelf uit kiezen. De banken zullen deze beleggingen en investeringen nauwlettend in de gaten houden. Eveneens zullen ze je helpen bij het maken van een geschikte keuze. Wat de inleg betreft ben je vrij om te bepalen of je dit slechts één keer wil doen of vaker.

Maandelijkse kosten

De beleggingshypotheek staat bekend als een flexibele hypotheek. Als je kijkt naar het oversluiten van de hypotheek of een verhuizing, is dit erg voordelig. Omdat er geen verzekering bij de beleggingshypotheek komt kijken, worden er ook minder kosten doorberekend. Op die manier heb je maandelijks veel minder kosten. Wel is de beleggingshypotheek er eentje met de nodige risico’s. Zo is aan het begin van de looptijd niet met zekerheid te zeggen of de belegging goed zal gaan. Langere tijd zul je niet weten of je voldoende hebt om af te kunnen lossen. Die zekerheid valt niet te bieden. Zorg dat je je daar bewust van bent, alvorens deze hypotheek af te sluiten.

Conclusie

Je hebt gelezen over de populaire beleggingshypotheek. Omdat er geen verzekering hoort bij deze hypotheek, zijn de maandelijkse lasten laag te houden. En je hebt zelf aardig wat te zeggen. Er is echter wel een groot risico aan de hypotheek verbonden. Het is dus goed om voor jezelf wat wensen op een rijtje te zetten. Is dit een geschikte hypotheek voor jou? Je kunt naar een adviseur gaan. Samen met hem kijk je nog eens goed naar de hypotheek. Aan de hand daarvan neem je een beslissing. Je weet dan van tevoren wat er van je verwacht wordt.