Dat allerlei verzekeringen steeds maar weer blijven veranderen, en ook andere vormen laten zien, blijkt nog wel het meest uit de spaarverzekering. De spaarverzekering herbergt een aantal varianten van verzekeringen, waarbij sparen een belangrijke rol speelt. Het geld wordt hier gezien als kapitaalopbouw en naar verloop van tijd ook als zodanig uitgekeerd. Door middel van dit artikel informeren we je verder over de spaarverzekering en geven we voorbeelden van hoe je deze verzekering met anderen kunt combineren.

Kapitaalopbouw

De spaarverzekering heeft voor een merendeel te maken met het opbouwen van een vermogen, een kapitaal, geld waar een doel voor is zoals bij een hypotheek. Middels maandelijks te betalen premies spaar je met de spaarverzekering een behoorlijk bedrag bij elkaar dat je voor een grote uitgave kunt gebruiken. Het opbouwen van kapitaal komt steeds meer terug en kan ook gezien worden als sparen.

Overlijdensrisicoverzekering

De zogenaamde verzekering tegen overlijdensrisico, de overlijdensrisicoverzekering, vormt een voorbeeld van een spaarvorm van verzekeren van geld om later ergens voor te kunnen gebruiken. Hoewel de verzekering voornamelijk is bedacht om te voorzien in bepaalde kosten na het overlijden van de verzekerde wordt de verzekering behoorlijk vaak gekoppeld aan een hypotheek. Door de maandelijkse premies wordt een bepaald bedrag gespaard dat, aan het eind van de looptijd, meer dan genoeg is, om een hypotheek af te lossen. Daar we het hier hebben over een vorm van verzekeren ben je verzekerd van uitkering aan het einde van de looptijd.

Studeren

Ook kun je de spaarverzekering afsluiten als je bijvoorbeeld zou willen dat de kinderen later een goede studie krijgen. Wat dat betreft is er vrijwel geen verschil met een soortgelijke spaarrekening. behalve dat je eerder en makkelijker bij het geld kan op een rekening. Je maakt daar met de bank heel duidelijke afspraken over, want zodra je met de verzekering wil gaan studeren is er niet zomaar een ander doel voor het geld. Behalve studeren is ook een wereldreis een goede reden om deze verzekering af te sluiten.

Sparen of verzekeren

Als je momenteel nog geen idee hebt waarvoor je het geld eigenlijk wil gaan gebruiken kun je beter gewoon een spaarrekening openen, want over een dergelijke spaarrekening hoef je ook geen premies af te dragen. Een groot voordeel van de spaarrekening is dat je er meestal sneller bij kan en de regeling makkelijker is rondom de zakelijke kant dan het geval is bij een verzekering. Wanneer je twijfels hebt tussen sparen of verzekeren is het een plan om bij de verzekeraar of bank langs te gaan.

Spaarverzekering afsluiten

Duidelijk zal het niet snel zijn in de wereld van verzekeringen, spaarvormen en hypotheken. Zoals te zien was bij de spaarverzekering doorkruist een aantal zaken elkaar. Eigenlijk is de vraag dus of je wel te maken hebt met een spaarvorm of met een hypotheek, een verzekering of een lening. Als je meer wil weten over de verzekering kun je online de meest uiteenlopende informatie vinden waardoor je een duidelijker beeld krijgt. Mocht je liever in gesprek gaan over de spaarvorm of verzekering kun je het beste een afspraak met de bank maken of een onafhankelijk en financieel adviseur. Zo iemand heeft verstand van zaken en zal je op het gemak een en ander uitleggen.