Studentenleven kan duur zijn, voor het eerst op jezelf wonen brengt bepaalde kosten met zich mee waaraan je tijdens de middelbare school niet eens hoefde denken. Huur, boodschappen en uitgaan zijn voor een kersverse student soms te veel van het goede om van magere studiefinanciering op te brengen. Vele kiezen ervoor om naast hun studie te werken maar soms kan het niet. Soms is de studie zo intensief dat je niet genoeg tijd overhoud voor een bijbaantje. Een studentenlening kan hier uitkomst bieden.

Goedkope studentenlening bij IB-groep / DUO

Naast je basisbeurs en aanvullende beurs kun je een lening aanvragen. Over die lening wordt rente berekend. Het rentepercentage voor 2012 is 1,39 procent. Zolang je recht hebt op studiefinanciering geldt dat het rentepercentage over je lening of prestatiebeurs jaarlijks wijzigt. Na afloop van je studie (1 januari na einde studiefinanciering) staat de rente steeds voor vijf jaar vast.

Pas na je studie moet je de lening terugbetalen. Je mag er 15 jaar over doen en het minimaal af te lossen bedrag is € 45,41 per maand. Als je later problemen hebt met terugbetalen, dan zijn er mogelijkheden om een tijdje minder of zelfs niets terug te betalen. In de tabel hieronder staan de maximaal te lenen bedragen bij IB-groep / DUO afhankelijk van de situatie.

Zoals je kunt zien kun je bij IB-groep / DUO maximaal zo’n kleine 430 euro per maand bijlenen. Dit is vaak te weinig om ervan te kunnen leven. Het leven bestaat immers niet alleen uit studie, af en toe zou je toch wel de stoom willen afblazen. Een extra studentenlening afsluiten is dan ook een optie.

Aanvullende studentenlening

Er zijn een aantal kredietaanbieders op de markt die speciaal aan studenten een lening tegen gunstige voorwaarden kunnen aanbieden. Lenen bij een externe partij is natuurlijk duurder dan bij IB-groep / DUO maar omdat de hoogte van de lening bij IB-groep / DUO vrij beperkt is, kiezen veel studenten voor deze aanvullende studentenlening.

Een meest geschikte leenvorm voor een studentenlening is doorlopend krediet. Deze kenmerkt zich door relatief lage rente ten opzichte van een persoonlijke lening, geen aflossingsplicht en vrij opnemen en aflossen tot de vooraf afgesproken bestedingslimiet. De rentes van een doorlopend krediet beginnen al bij 4,8%. In de tabel hieronder hebben we een aantal doorlopende krediet aanbieders geselecteerd waar je terecht kunt om een aanvullende studentenlening af te sluiten.