Online shoppen is de laatste jaren steeds meer aan populariteit aan het winnen ten opzichte van regulier winkelen. Daarnaast hebben steeds meer mensen ontdekt dat aankopen in het buitenland, via het internet, vaak goedkoper zijn dan bij soortgelijke webwinkels in Nederland. Om de aankopen uit het buitenland te kunnen betalen heeft men vaak een creditcard nodig. Ook in de Nederlandse webwinkels kun je vaak met een creditcard betalen.

Wat is een creditcard?

Een creditcard is een betaalmiddel waarmee aankopen kunnen worden die achteraf door de gebruiker betaald moeten worden, dit in tegenstelling tot de andere populaire betaalmiddel, de pinpas, waarbij het bedrag direct van de rekening wordt afgeschreven. Zodra je een creditcard gebruikt vraag je feitelijk direct een doorlopend krediet aan. Deze dien je dan achteraf, meestal binnen een maand, af te lossen voordat de rentekosten een rol gaan spelen.

Hoeveel je maximaal met een creditcard kunt betalen hangt af van de vooraf afgesproken kredietlimiet. Gebruikelijk hebben de meeste credit cards een limiet van € 2.500 maar deze is vrij makkelijk, in overleg met de bank, te verhogen. Dit uiteraard indien u voldoende inkomsten hebt een een geschiedenis van goed en op tijd betalen. Net als bij alle andere leenvormen, worden ook creditcard aanvragen getoetst bij het BKR te Tiel. Heeft u een negatieve BKR notering dan kunt u in de meeste gevallen geen creditcard aanvragen.

Voordelen van een creditcard

Uitgestelde betaling – Een van de voordelen van een creditcard ten opzichte van een pinpas is het feit dat de betalingen die ermee gedaan worden pas na een maand daadwerkelijk van uw rekening worden afgeschreven. Dit kan soms goed van pas komen voor mensen die net voordat hun salaris gestort wordt nog een snelle aankoop willen doen.

Aanvankelijk gratis lenen – Een voordeel ten opzichte van een regulier doorlopend krediet is dat de rente pas na een afgesproken betalingstermijn gaat lopen. Dit betekend dat bijvoorbeeld de eerste 30 dagen voor u kosteloos zijn. In feite is het dus een vorm van gratis lenen.

Aankopen gratis verzekerd – Vele creditcard maatschappijen zoals Visa, Master Card en American Express bieden hun klanten een gratis aankoopverzekering. Dit betekend dat al uw aankopen met de creditcard gratis verzekerd zijn tegen diefstal of verlies.

Wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel – Een creditcard is wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel. Dit betekend dat u bijna overal ter wereld met een creditcard kunt betalen.

Nadelen van een creditcard

Het gebruik kost geld – Het bezitten van een creditcard kost over het algemeen geld. Vaak moet u een bepaald bedrag per kwartaal of per jaar betalen om een creditcard te kunnen gebruiken. In de meeste gevallen zullen de kosten zo rond 50 euro per jaar liggen.

Hoge rente – Nadat de renteloze betalingstermijn is verstreken dient u over de openstaande saldo een rentevergoeding te betalen. Deze is vaak vele malen hoger dan die van een doorlopend krediet. Sommige creditcard maatschappijen rekenen de maximale in Nederland toegestane rente van 15%. Dit kan u per jaar vele honderden euro’s extra kosten.