Eigenaren van een woning zijn bij wet verplicht een opstal-, of woonhuisverzekering, te nemen, zodat schade aan de woning kan worden hersteld en de waarde van het huis niet zal dalen. Tevens mensen die een huis huren dienen een aantal verzekeringen af te sluiten, om bijvoorbeeld de kosten van schade te vergoeden en zichzelf optimaal te beschermen tegen aansprakelijkheid. Met dit artikel gaan we dieper in op enkele verzekeringen waar huurders bij gebaat kunnen zijn.
Aansprakelijkheidsverzekering
De belangrijkste verzekering is mogelijk nog wel de aansprakelijkheidsverzekering die de kosten uit schade dekt waar jij aansprakelijk voor bent. Dat kan gelden voor de schade aan je woning, maar ook veroorzaakt schade op andere plaatsen.Via deze verzekering worden de kosten uit schade bekostigd door de verzekeraar en hoef je voor schulden niet bang te zijn. Deze vorm van verzekeren is bij veel verzekeraars eenvoudig en snel af te sluiten.
Inboedelverzekering
Net zoals bij iemand die een huis koopt, krijg je als huurder waarschijnlijk ook te maken met inboedel, zoals elektronica, witgoed en meubels. Om ervoor te zorgen dat spullen worden vergoed bij beschadiging en diefstal kun je een inboedelverzekering afsluiten. De dekkingsgraad verschilt per bank en verzekeraar, net als de premies die moeten worden betaald. Over het algemeen geldt echter wel dat er naar de recente waarde wordt gekeken van de inventaris van je woning en dat daar waarde aan toegekend wordt waarop je recht hebt.
Huurgarantieverzekering
Het kan voorkomen dat je, verwacht of onverwacht, je baan verliest en ook geen inkomsten meer hebt, of een stuk minder. Om er goed voor te zorgen dat je gewoon in de woning kunt blijven wonen is er de huurgarantieverzekering. Hiermee krijg je namelijk het bedrag uitgekeerd dat benodigd is om in de woning te blijven. Deze mooie vorm van verzekeringen zorgt er ook bij langdurige ziekte of werkloosheid voor dat je de huurlast kan betalen en niet zomaar je huis uit kunt worden gezet.
Rechtsbijstandverzekering
Een juridisch geschil komt vaak onverwacht en kan spelen rondom allerlei zaken, dus ook rondom een huurwoning. Stel je voor dat de huisbaas je eruit wil gooien – de reden even daar gelaten – en jij geen reden hebt om te vertrekken. Dan kan een rechtsbijstandverzekering helpen, want je krijgt een jurist toegewezen of een bedrag aan geld betaald om zelf iemand te vinden, die je zal helpen de zaak aan te vechten.
Verzekeren
Verzekeringen zijn goed, want middels een verzekering weet je dat je bepaalde risico’s niet hoeft te vrezen en ook niet aansprakelijk bent voor kosten. Echter, een teveel aan verzekeren kan ook niet het geval zijn, want dan krijg je al snel dat je je over verzekert. Daarom raden we aan om op gesprek te gaan met een financieel adviseur. Zo iemand kan nog veel meer vertellen welke vormen van verzekeren in jouw situatie uitkomst kunnen bieden, wat voor soort risico’s je dan nog loopt en aan welke voorwaarden je zoal kunt voldoen.