In ons land zijn een aantal levensverzekeringen af te sluiten, die bedoeld zijn om bepaalde kosten te dekken van de uitvaart, maar tevens om de nabestaanden tegen overige kosten te beschermen na het overlijden van de persoon in kwestie. Drie van deze vormen worden vrij veel afgesloten, namelijk een overlijdensrisicoverzekering, de uitvaartverzekering en de levensverzekering. Via dit artikel geven we kennis over enkele van deze verzekeringen, aan de hand van goede en duidelijke voorbeelden en leggen we uit wat de verzekering voor jou kan doen.

Levensverzekering

Een levensverzekering is een van de populairste vormen van verzekeringen, voornamelijk vanwege haar flexibiliteit en vele voordelen. Wanneer de verzekerde wegvalt zal de levensverzekering een groot bedrag overmaken naar de nabestaanden waarmee deze in allerlei kosten kan voorzien, en waardoor de nabestaanden veel minder zorgen zullen hebben. Een bijzonder groot voordeel aan deze verzekering, en ook de reden dat ze vaak wordt afgesloten, is dat ze aanvulling kan bieden op een pensioen.

Uitvaartverzekering

Als iemand sterft zal er een uitvaar worden georganiseerd, veelal door middel van een begrafenis of crematie. Wie dit al eerder heeft ervaren weet dat er hoge kosten zijn en op zo’n lastig moment zit je daar eigenlijk niet op te wachten. Om nog voor je overlijden zekerheid te hebben over je uitvaart kun je het beste een uitvaartverzekering afsluiten. De verzekering zal in de betreffende kosten, of een bedrag uitkeren waarmee de nabestaanden zelf vorm aan de uitvaart kunnen geven.

Overlijdensrisicoverzekering

Wanneer een van twee partners sterft kunnen de gevolgen groot zijn. Buiten al het emotionele verdriet rondom het verlies, moet de hypotheek of huur worden betaald en zijn er misschien zelfs wel studerende kinderen of andere dure zaken die bekostigd dienen te worden. Om er zorg voor te dragen dat de nabestaanden goed achterblijven als je ineens komt te overlijden zou je de overlijdensrisicoverzekering kunnen nemen. Na je overlijden wordt er dan een bedrag uitgekeerd waardoor de partner de hypotheek in één keer kan aflossen of volledig kan stoppen met werken. Deze variant van verzekeringen wordt in veel gevallen met de levensverzekering verward, maar zoals je hebt kunnen lezen, zijn er grote verschillen tussen de laatste en een overlijdensrisicoverzekering.

Hypotheken

Een groot aantal hypotheken dankbaar gebruik van deze verzekeringen en voornamelijk van de overlijdensrisicoverzekering. Zo kun je meestal een hypotheek nemen waar je dan ook een verzekering aan toevoegt. Door middel van maandelijkse premies spaar je een bedrag bijeen. dat aan het eind van de looptijd voldoende is om af te lossen. Wanneer je overlijdt, dan wordt het restant van de hypotheek afgelost en heeft de partner een zorg minder.

Oriëntatie

Levensverzekeringen zijn nu niet het meest geliefde onderwerp om mee bezig te zijn, maar een goede en gerichte oriëntatie kan ervoor zorgen dat je wat zekerheid hebt. Als je eenmaal naar het een en ander gekeken hebt en beseft wat de verzekering doet voor je nabestaanden zal dat ongetwijfeld veel rust geven. Een geval van overlijden is zeker niet leuk, maar de financiële consequenties zijn dat zeker ook niet. Wanneer je graag meer informatie ontvangt over de levensverzekeringen kun je het beste met een bank of verzekeraar in gesprek gaan.