Steeds vaker sluiten mensen een verzekering af omdat ze meer zekerheid wensen over hun situatie en niet voor een onverwachte gebeurtenis willen komen te staan. In de financiële markt is de concurrentie erg groot en dat laat zich voornamelijk zien in de tarieven en premies voor financiële producten die naar buiten worden gebracht. Door het zo voordelig mogelijk aanbieden van verzekeringen hopen de banken meer klanten binnen te halen. Zodra zich dan een betere voorwaarde voordoet kun je altijd nog besluiten om de huidige verzekering onder te brengen bij aan andere partij.

Verzekering oversluiten

Het oversluiten van verzekeringen gaat steeds vaker gebeuren nu de banken en verzekeraars met elkaar blijven strijden om de beste kwaliteiten en garanties voor hun producten. Als cliënt kun je hier prima van profiteren, door de verzekering over te sluiten naar een andere bank. Aan de hand daarvan weet je dat je mooie tarieven zult blijven betalen en aan gunstige voorwaarden kunt blijven voldoen. Je verzekering oversluiten is zeer eenvoudig en en kan middels een telefoontje.

Voorwaarden

Echter, waar veel mensen niet opletten bij het nemen van een verzekering zijn de voorwaarden van de verzekering. In deze voorwaarden staan belangrijke punten die een directe betrekking op de verzekering hebben en de premies die maandelijks betaald moeten worden. In de voorwaarden staan ook allerlei bepalingen over het oversluiten van verzekeringen en de consequenties. Zodra je een bestaande verzekering over wil sluiten is het raadzaam dat je goed op de hoogte bent.

Boete

Omdat verzekeraars er niet van houden dat men een bestaande verzekering oversluit wanneer ergens anders een betere premie is, delen ze strakke boetes uit voor het oversluiten. De boete is een deel van het jaarlijks aan premie te betalen bedrag en is vooral afhankelijk van de looptijd van het contract. Mocht je ervoor kiezen de verzekering toch over te zetten doe je er goed aan om je af te vragen of de hoogte van de boete opweegt tegen de nieuwe premie.

Heen en weer

Ook kan het zijn dat mensen steeds weer heen en weer gaan tussen allerlei banken en verzekeraars. Wanneer een andere verzekeraar of bank voordeliger wordt dan hun huidige sluiten ze de verzekering gelijk over, waarvoor dan ook een boete betaald moet worden. Meestal is dat onzinnig en ook nog eens veel geregel, want de tarieven veranderen continu en zolang de concurrentie blijft, blijven banken en verzekeraars op elkaar reageren. Het kan dus absoluut geen kwaad om de situatie even af te wachten en pas later een besluit te nemen.

Conclusie

Door de felle concurrentie wisselen de premies van verzekeringen bij verzekeraars aan de lopende band, waardoor hele groepen sneller besluiten hun bestaande verzekeringen ergens anders onder te brengen. Daarbij spelen voorwaarden wel een vooraanstaande rol, want daarin zijn ook regels en voorwaarden opgenomen met betrekking tot het oversluiten. Vrijwel altijd komt er een boete kijken als je oversluit en het blijft dus de vraag of die opweegt tegen de premies van de nieuwe verzekering. Wanneer je je goed wil voorbereiden op de komende wisselingen in tarieven is het verstandig om de koersen over langere tijd te bekijken.