Uw huis is een kostbaar bezit en daarom bent u er zuinig op. Toch kan het gebeuren dat er aan uw huis een schade ontstaat. Een brand, ontploffing van uw CV-ketel of een flinke storm kan een dure schade aan uw woning veroorzaken. Daarom is het verstandig om uw woning te verzekeren tegen al deze schaden middels een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd). Hoewel het afsluiten van een opstalverzekering in Nederland niet verplicht is, is het zeker aan te raden.

Welke schade dekt een opstalverzekering?

Brandschade – in 2010 zijn er in Nederland ruim 15.000 binnenbranden geweest waarbij schade aan het gebouw is ontstaan. De verzekeraars hebben in dat jaar bijna 500 miljoen euro uitgekeerd aan verzekerden die een schade aan hun woning hadden door brand (bron: CBS). Zoals u ziet liegen deze cijfers er niet om, een brand aan uw woning is zeker niet ondenkbaar. Hoe voorzichtig u ook bent er bestaat altijd een risico op brand. Een opstalverzekering dekt de brandschade aan uw woning. Uw inboedel daartegen kunt u met een inboedelverzekering tegen brand verzekeren.

Stormschade – we zijn in ons kleine kikkerlandje gewend dat het vaak hard waait. De klimaatveranderingen laatste jaren zijn echter steeds merkbaarder aan het worden. U herinnerd zich misschien nog de laatste maanden van 2011 waarbij een aantal harde stormen over Nederland raasden. De dijken werden dan ook permanent bewaakt. Een opstalverzekering dekt de schade aan uw woning, inclusief glas, die veroorzaakt wordt door storm. Vooral in Nederland is een opstalverzekering die de schade van storm dekt. Ook schade die wordt veroorzaakt door de inslag van een bliksem valt onder de stormschade

Inbraakschade – een opstalverzekering dekt ook de schade aan uw huis welke veroorzaakt is door inbrekers en of vandalisme. Hiermee wordt de schade gedekt welke aan uw woning is ontstaan. Een opstalverzekering dekt niet de gestolen goederen uit uw woning, hiervoor dient u een inboedelverzekering af te sluiten. Volgens het CBS waren er in Nederland in 2010 bijna 660.000 geregistreerde inbraken. Ook hiermee wordt duidelijk dat een opstalverzekering, en zeker ook de inboedelverzekering, geen overbodige luxe zijn.

Overige schades – Een opstalverzekering dekt ook een aantal overige schades zoals een ontploffing, een (regen-)waterschade.

Wat kost een opstalverzekering?

De premie die u betaald voor uw opstalverzekering is afhankelijk van een legio factoren:
Regio waarin uw woning zich bevindt – een grote stad kent gemiddeld genomen een hogere criminaliteit dan een boerendorpje. De risico voor de verzekeraar dat er aanspraak op de opstalverzekering wordt gedaan is, doordat de schade veroorzaakt door inbraak in de dekking zit, groter naar mate de criminaliteit in de regio groter is. Hierdoor betaald u over het algemeen een hogere premie.

Herbouwwaarde van uw huis – de herbouwwaarde van uw huis heeft de grootste invloed op de premie van uw opstalverzekering. Mocht het huis afbranden dan dient de verzekeraar dan het herbouwen van uw huis te vergoeden. Ook bijvoorbeeld het soort dakbedekking en de bouwwijze van uw woning hebben hier grote invloed op. Een rieten dak vliegt sneller in brand dan harde dakpannen. Ook indien uw huis van hout en niet van steen is gebouwd zal de premie van uw opstalverzekering doen stijgen.

Opstalverzekeringen vergelijken

Er zijn in Nederland een groot aantal verzekeraars waar u terecht kunt komen voor een opstalverzekering. Ook legio aan tussenpersonen die u aan een “voordelige” opstalverzekering willen helpen. Toch doet u er goed aan om voordat u voor een opstalverzekering gaat shoppen de opstalverzekeringen te vergelijken. We leven nu in een internet tijdperk en het is dus zee gemakkelijk om de premies van diverse opstalverzekeringen met mekaar te vergelijken. Of u nu de opstalverzekering via een tussenpersoon regelt of direct bij de verzekeraar afsluit, online verzekeringen vergelijken is zeker een must.