Er zijn veel verschillende hypotheekvarianten en het gaan er steeds meer worden, omdat banken en hypotheekverstrekkers zoveel mogelijk aan proberen te sluiten bij de persoonlijke behoeften van klanten. De commerciële handel in hypotheken en hypothecaire leningen wordt alsmaar groter en mensen zijn meer in de gelegenheid om een hypotheek aan te gaan om te kosten van een woning te kunnen betalen. Hypotheken heb je ook in diverse categorieën, zoals spaarvormen, beleggingsvormen en hypotheken gekoppeld aan een verzekering. In dit artikel gaan we het hebben over de startershypotheek zodat je kunt bekijken of deze hypotheek bij jouw situatie past.

Startershypotheek

Wat je bij de startershypotheek niet verkeerd moet begrijpen is dat het hier niet om een eigen hypotheekvorm gaat. Je kunt als starter namelijk gewoon uit een groot aantal hypotheken kiezen, zoals de groene hypotheek, de spaarhypotheek, de hybride hypotheek of een van de vele andere varianten en vormen die banken in de aanbieding hebben. De achterliggende gedachte bij deze hypotheekvorm is juist dat je zo goed mogelijk wordt geholpen bij het vinden van een hypotheek. Omdat dit voor starters op de woningmarkt best lastig kan zijn wordt middels de startershypotheek een extra service geboden.

Hypotheekvarianten

Omdat er behoorlijk veel hypotheekvarianten te vinden zijn is het voor heel veel starters best lastig een keuze te maken. Veel starters kiezen om die reden voor de aflossingsvrije hypotheek of de spaarhypotheek, vaak ook voor een combinatie ervan. Het is zo goed als zeker dat starters in hun salaris zullen groeien en dus kun je ook voor een duurdere vorm kiezen als je net gestart bent. Je zult dan wel in het begin meer kwijt zijn aan aflossing, maar verder in de looptijd zul je dit zeker terug gaan verdienen. Over het algemeen zoeken de starters vaak naar een geschikte middenweg en kiezen ze niet voor de maximale, maar ook niet voor de laagste hypotheek.

Spaarhypotheek versus aflossingsvrije hypotheek

Behalve alleen een lening zul je bij de spaarhypotheek ook aan een spaarvorm beginnen. Maandelijks betaal je dan zowel rente als een premie op een speciale spaarrekening, dat gebruikt zal worden voor de aflossing van de hypotheeksom. De hypotheek wordt door de meeste mensen beschouwd als handig en betrouwbaar omdat je vanaf het begin af aan weet waar je aan toe bent. Een aflossingsvrije hypotheek is ook een favoriete hypotheekvorm, waarbij de maandelijkse lasten erg laag zijn omdat er geen aflossing bij komt kijken. Een nadeel is echter dat je deze hypotheek niet af zult lossen en dus nooit de eigenaar van je woning zal worden.

Conclusie

Hypothecaire leningen heb je in de meest verschillende vormen en maten en steeds meer mensen kiezen voor een hypotheek om een eigen huis te kunnen kopen. In dit artikel bespraken we de startershypotheek een bekende en veelvuldig afgesloten vorm van hypotheken. Maar omdat de hypothekenmarkt nog veel meer te bieden heeft dan alleen de startershypotheek raden we je aan om verder te kijken. Er kan namelijk zomaar een andere hypotheek zijn die nog beter aansluit op je persoonlijke situatie en mogelijkheden. Op het internet zijn talloze websites te vinden, waardoor je geholpen wordt bij het vinden van de meest geschikte hypotheekvorm.