In Nederland is de afgelopen jaren de woningmarkt enorm gestegen, vooral omdat mensen liever een eigen huis bezitten. Dat is niet gek, want mensen verdienen beter dan jaren geleden en willen mede daardoor graag onafhankelijk zijn. Daar waar voorheen in het bijzonder werd gekozen voor de gemakken van een huurwoning worden vandaag de dag koopwoningen uit de grond gestampt. Met dit artikel, dat ter informatie is bedoeld, informeren we je meer over de hypotheek, geven we enkele bekende en minder bekende voorbeelden van hypotheeksoorten en laten we zien wat de belangrijkste voordelen van een eigen woning zijn, met steun van een hypothecaire lening.

De hypotheek

In principe is de hypotheek ook een gewone lening, maar dan een vorm waarbij je zo’n hoog bedrag leent dat er in één keer een volledig huis van kan worden betaald. Het bedrag dat je voor je hypothecaire lening mag lenen is afhankelijk van een paar factoren, waaronder je salaris en de toekomstperspectieven rondom dat salaris. De hypotheek wordt afgesloten en zal in de jaren die daarop volgen in maandelijkse termijnen worden afgelost, of als de looptijd van de hypotheek om is. Behalve de aflossing op de hypotheek zul je iedere maand ook te maken krijgen met een deel rente, als winst voor de bank.

Hypotheekvormen

Wanneer je van plan bent een hypotheek af te sluiten kun je voor diverse vormen kiezen, zoals een vorm van sparen, een vorm van verzekeren of een vorm van beleggen. Welke vorm je kiest is altijd afhankelijk van hoe je als persoon bent en welke voorkeuren je belangrijk vindt. Als je graag wat te zeggen hebt over je hypotheek en van risico’s houdt is bijvoorbeeld de beleggingshypotheek een aanrader. Kies je liever voor meer zekerheid en duidelijkheid, sluit dan een hypotheek met een verzekering af. Heb je graag een eenvoudige en niet al te ingewikkelde hypotheek, kies dan voor een spaarvorm.

Beleggingshypotheken

Met een beleggingshypotheek houd je meer controle in eigen hand en dat is voor veel mensen de voornaamste reden om te kiezen voor deze vorm van hypotheken. De hypotheek wordt namelijk afgesloten met een beleggingsfonds en aan de hand van deze investeringen spaar je voor de aflossing van de volledige hypotheek. Je loopt hierbij zeker een risico, want het kan zomaar gebeuren dat je aan het eind van de looptijd niet voldoende kapitaal hebt om af te kunnen lossen. Als dat het geval is zul je extra geld moeten investeren of bijleggen of een langere looptijd aan moeten gaan om de hypotheek volledig af te lossen.

Verzekeringshypotheken

De Nederlandse levensverzekeringen worden de afgelopen tijd door meer en meer mensen afgesloten in de gedaante van een levensverzekering of een lijfrenteverzekering. Diezelfde verzekeringen kunnen ook gecombineerd worden met een hypotheekvorm, namelijk de lijfrentehypotheek of de levenhypotheek. Deze vorm van hypotheken biedt veel zekerheid, want je bouwt naar de aflossing toe aan de hand van premies op je verzekering. Mocht je komen te overlijden tijdens de looptijd van de hypotheek, worden de financiële zaken netjes afgehandeld. Zeker voor de nabestaanden is dat een prettig idee, want zij krijgen het al moeilijk genoeg.

Spaarhypotheken

Je wil gewoon een hypotheek afsluiten zonder allerlei ingewikkelde constructies en theorieën? Een eenvoudige hypotheekvorm is de spaarhypotheek, die veel overeenkomt met een lening. Bij het nemen van je hypotheek wordt er bij de bank ook een spaarrekening geopend waarmee je, aan de hand van maandelijkse premies, spaart voor de aflossing. Tegen het eind van de looptijd heb je dan voldoende geld op je spaarrekening om de hypotheek volledig af te kunnen betalen De spaarhypotheek biedt dus veel zekerheid en daardoor is ze ook zeer populair.

Speciale hypotheken

Tevens voor kleinere en specifieke groepen zijn diverse hypotheekvormen ontwikkeld, waardoor meer mensen in staat zijn om een woning te kopen aan de hand van een hypothecaire lening. De hypotheken richten zich op doelgroepen in het bijzonder en verschillen weinig met bestaande en bekendere hypotheken, zoals de beleggingshypotheek en de spaarhypotheek. Enkele voorbeelden van speciale hypotheken zijn een groene hypotheek, een halalhypotheek en een BKR hypotheek. Deze hypothecaire varianten hebben ieder hun eigen voorwaarden waardoor ze meer aansluiten op de behoeften en wensen van kleinere en specifieke groepen.

Groene hypotheek

Met dank aan de overheid is de groene hypotheek bedacht, bedoeld om duurzaam wonen te stimuleren. Mensen die van plan zijn een huis te kopen om duurzaam in te wonen komen voor deze vorm van hypotheken in aanmerking. Een groene hypotheek heeft, vergeleken met andere varianten van hypotheken, net iets meer voordelen en gunstigere voorwaarden. De hypotheek is dan ook niet voor iedereen weggelegd, want er zijn strenge en strikte regels en eisen. De groene hypotheek investeert premies en rente bovendien in sectoren waarbij groen leven centraal staat.

Halalhypotheek

In Nederland woont een groot aantal moslims die gedwongen worden ome en woning te huren, en deze niet kunnen kopen. Want volgens de islamitische wet mag een moslim geen rente ontvangen en geven en daardoor kan een moslim ook geen hypotheek afsluiten. Sinds een paar jaar is er een hypotheekvorm waarbij, dankzij een mooie financiële constructie, geen rente betaald hoeft te worden. Dat houdt in dat ook een moslim een hypothecaire lening mag afsluiten om een huis te kopen. De halalhypotheek wordt lang niet door alle banken aangeboden, maar is op het internet wel eenvoudig te vinden.

BKR hypotheek

Mensen die een negatieve codering hebben bij het BKR mogen geen leningen of abonnementen afsluiten. Dat betekent dat het voor deze mensen ook niet mogelijk is om een hypotheek af te sluiten. Maar het ziet er naar uit dat er op de hypothekenmarkt een nieuwe aanbieder is gekomen die hypothecaire leningen ontwikkelt voor deze doelgroep. Langs die weg is het voor mensen met schulden ook mogelijk om, ondanks hun registratie, een hypotheek te nemen en een huis te kopen. Deze hypotheken worden echter door weinig banken aangeboden, maar via de online weg zijn ze makkelijk te vinden en af te sluiten.

Hypotheken vergelijken en advies

Met dit artikel hebben we geprobeerd je te informeren over hypotheken in het algemeen en welke vormen van hypotheken je zoal af kunt sluiten. Wanneer je serieus overweegt een hypotheek te nemen is het niet verkeerd om eerst wat meer informatie te vinden. Op die manier kom je erachter of de hypotheek bij je past en aan je verwachtingen zal voldoen. Als je dan een keuze voor een hypotheek hebt gemaakt kun je een gesprek aanvragen bij de bank of met een onafhankelijke adviseur. Deze heeft meer kennis van zaken en kan je verder begeleiden bij het afsluiten van de meest passende hypotheek.