In hoog tempo verschijnen er nieuwe hypotheekvormen en dat is ook helemaal niet zo ongewoon, want steeds meer mensen besluiten een hypotheek af te sluiten om in de kosten van een huis te kunnen voorzien. Hypotheken op maat zijn dan ook aan de orde van de dag. Over het algemeen blijft de basis vaak hetzelfde, maar de mogelijkheden blijven aanwezig en vaak gaat het om kleine verschillen die bepalen of een hypotheek al dan niet geschikt is voor iemand. De levenhypotheek is een van die vele vormen van hypotheken en biedt veel voordelen.
Levensverzekering
Een levenhypotheek zal in alle gevallen worden afgesloten met een levensverzekering, die een vast geldbedrag uit zal keren nadat de verzekerde is komen te overlijden. Dat bedrag wordt opgebouwd aan de hand van premies, tijdens de volledige looptijd, meestal zo’n dertig jaar, van de levenhypotheek. Tijdens de looptijd van de levenhypotheek zul je geen geld aflossen maar wel wordt er iedere maand rente aan de bank betaald. Bovendien betaal je maandelijks de premie voor de levensverzekering en zodoende zul je het volledige hypotheekgedrag bij elkaar sparen. Aan het eind van de looptijd is dit bedrag voldoende om het volledige hypotheekbedrag af te kunnen lossen.
Traditionele levenhypotheek
Mocht je kiezen voor de zogenaamde traditionele levenhypotheek kies je er ook voor om te sparen via kapitaalopbouw. Dat zul je doen aan de hand van de levensverzekering en voornamelijk via de premies die daaraan betaald dienen te worden. De hoogte van de kapitaalopbouw wordt echter niet gegarandeerd en vaak wordt er dan ook een garantie gegeven. Vaak komt het er dan op neer dat slechts een deel van de schuld afgelost kan worden als de hypotheek ten einde loopt. Ook is in het verleden genoeg gebleken dat er meer rendement wordt behaald en dat wel de volledige schuld afbetaald kan worden.
Moderne levenhypotheek
Een moderne variant van de hypotheek biedt, tegenover de traditionele levenhypotheek, nog meer flexibiliteit en kan dus een stuk interessanter zijn. Het belangrijkste verschil tussen de twee vormen is dat, als zich een goede situatie voordoet, de verzekering eenvoudig kan worden veranderd. Je zult iedere maand premie moeten betalen, waarvan een deel aan de levensverzekering en een deel aan kapitaalopbouw. De verhoudingen tussen die premies wordt maandelijks vastgesteld. Zodra de kapitaalwaarde toeneemt, neemt het risico voor overlijden af en dus ook zal er in de loop der tijd minder risicokapitaal hoeven worden verzekerd waardoor de premie voor sparen verder toe zal nemen.
Conclusie
Wie van plan is een huis te kopen aan de hand van een hypotheek zal er verschillende tegenkomen in zijn zoektocht. Een goed hypotheekadvies kan daarom al heel veel verschil uitmaken en er tevens voor zorgen dat je een goed overwogen besluit neemt. Online kun je veel informatie vinden over diverse hypotheken, waardoor je zelf makkelijk een en ander met elkaar kunt vergelijken. Beslis voor jezelf wat je van een hypotheek wil en welke ruimte je voor jezelf hebt, financieel en persoonlijk gezien, om de hypotheek van te betalen. Pas als je een goed gevoel bij een hypotheek hebt, is het een mooi moment om de hypotheek af te sluiten.
Onafhankelijk hypotheekadvies
Ook is het verstandig om van tevoren advies in te willigen bij een hypotheekadviseur, het liefst een onafhankelijke. Deze persoon heeft veel meer verstand van zaken binnen de wereld van de hypotheken en kan je ook meer vertellen over je persoonlijke situatie en wat de hypotheek zoal van je zal verlangen. Bij een afhankelijke partij loop je het risico dat men probeert je een eigen product aan te smeren. Wanneer je met onafhankelijke partijen in zee gaat, zal dat een stuk minder zijn. Zij hebben er namelijk ook baat bij dat jij een geschikte vorm vindt.