U kent vast wel die reclames over geld lenen. Snel extra geld, dat klinkt aantrekkelijk. Toch kan geld lenen voor problemen zorgen. Momenteel kunnen ruim 100.000 huishoudens hun lening niet betalen. Loop geen onnodig risico en neem eerst dit stappenplan door. Dit stappenplan vertelt u waar je op moet letten voordat u een lening afsluit.

1. Bekijk of u een lening aankunt

Lenen is niet verstandig als u iets wilt kopen dat kort meegaat, bijvoorbeeld een vakantie. Met spaargeld bent u meestal goedkoper uit dan met lenen. U betaalt meer rente over een lening dan dat u ontvangt over spaargeld.

Wie leent, betaalt rente én aflossing. Bedenk vooraf of je dat bedrag kunt betalen. Houd bij hoeveel geld er elke maand binnenkomt. Trek hier het geld van af dat u elke maand uitgeeft. Zo weet u welk bedrag overblijft om een lening en de bijkomende kosten te betalen. Vergelijk dit bedrag met de berekening die door de kredietverstrekker wordt gemaakt (Maximale Lening Berekenen). Mocht het bedrag dat u overhoudt lager zijn dan door de kredietverstrekker berekend, stel uw maximale lening dan naar beneden zodat u de lasten met zekerheid kunt dragen.

Alle leningen worden gemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het BKR bewaart uw gegevens tot vijf jaar nadat uw leningen zijn terugbetaald. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld het verkrijgen van een hypotheek. Hoe hoger uw lening, hoe minder u later kunt lenen voor een huis. Wilt u weten hoe u ervoor staat bij het BKR? U kunt uw gegevens tegen betaling opvragen bij iedere bank in Nederland, ook als je daar geen klant bent. Ook kunt u op afspraak uw gegevens ophalen bij het BKR in Tiel.

2. Zoek en lees alle informatie

Weet u voldoende over lenen? Welke leningen zijn er? Lees over de verschillende leningen op deze website. Zo komt u niet voor de verrassingen te staan.

De belangrijkste informatie vind u in de offerte en de kredietprospectus. Heeft u deze niet gehad? Vraag er dan om bij de kredietaanbieder of bemiddelaar. Lees vooral de kleine lettertjes.

Vraag minimaal twee offertes op bij verschillende aanbieders. Dan kun je de voorwaarden goed met elkaar vergelijken. Op Geld Lenen XL kunt u meerdere leningen met elkaar goed vergelijken.

Let bij het vergelijken goed op:

  • De looptijd van de lening. Wanneer is de lening afbetaald?
  • De effectieve rente. Dat is het rentepercentage op jaarbasis inclusief alle kosten van de lening. De wettelijke maximale rente is 18 %.
  • De geldigheidsduur van het rentepercentage. Lage rentes zijn soms beperkt geldig.
  • De hoogte van de aflossing en bijkomende kosten. Bijvoorbeeld voor een verzekering.

3. Kies de juiste lening en aanbieder

Veel mensen sluiten een lening binnen een paar uur af. Dat is te kort om een goede keus te maken. Neem genoeg tijd voordat u een lening kiest.

Informeer of de aanbieder een vergunning heeft bij de AFM om leningen te verstrekken.

Laat u niet misleiden door lage rentes in reclames. Die gelden vaak alleen aan het begin van de lening.

Bij sommige leningen moet u een verzekering afsluiten. U mag zelf bepalen bij wie u een verzekering afsluit. Dat hoeft niet de aanbieder van de lening te zijn.

Soms betaalt u alle verzekeringspremies voor de gehele looptijd van de lening vooraf in één keer. Dit heet een koopsom. Lost u de lening eerder af? Dan loopt u verzekering onnodig door. De koopsom wordt soms betaald uit de lening. Hierdoor wordt de lening hoger.

4. Controleer alle stappen voordat u kiest

Denk goed na voordat u een contract tekent. Laat u niet onder druk zetten. U bent nooit verplicht om geld te lenen. Loop alle stappen nog eens rustig na.

Vragen die u uzelf kunt stellen:

  • Weet u zeker dat u een lening aankunt?
  • Welk bedrag kunt u maandelijks missen om de kosten van een lening (aflossing + rente) te betalen?
  • Weet u uit welke soorten leningen u kunt kiezen?
  • Heeft u verschillende leningen met elkaar vergeleken?
  • Heeft u alle informatie gelezen over de lening die u kiest?
  • Kent u de voorwaarden en de totale kosten van deze lening?
  • Zijn er extra kosten, bijvoorbeeld voor een verplichte verzekering?
  • Heeft de aanbieder/bemiddelaar een vergunning om leningen te mogen aanbieden?

Heeft u nog vragen over een lening? Bel dan de aanbieder of bemiddelaar.

5. Kom in actie bij problemen

Lukt het niet meer om de rente en aflossing op tijd terug te betalen? Bij het Nibud kunt u informatie krijgen over het zelf oplossen van schuldproblemen. U kunt ook contact opnemen met de afdeling Sociale Zaken in uw gemeente of met de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK). Zij kunnen u doorsturen naar een bureau voor schuldhulpverlening.

Indien u klachten heeft over een lening, neem dan contact op met de kredietaanbieder of bemiddelaar. Geef uw klacht ook door aan het Meldpunt Financiële Markten van de AFM. De AFM kan niet voor u bemiddelen. De AFM kan wel onderzoeken of de kredietaanbieder of bemiddelaar de regels heeft overtreden. Als dat nodig is, kan de AFM een boete of een dwangsom opleggen. Of de vergunning intrekken. De AFM verwijst u ook naar de juiste klachtencommissie.