Of u een lening kunt krijgen hangt voor een groot deel van uw inkomen af. Belangrijk is dan om te weten welke toeslagen wel, en welke juist niet worden meegenomen. Geld lenen en toeslagen hebben direct met elkaar te maken. Des te hoger uw inkomen is, des te meer u kunt lenen. Het helpt overigens niet alleen voor de hoogte van uw lening. Op basis van de hoogte van uw inkomen wordt ook het rentepercentage bepaald dat u moet betalen. Toeslagen kunnen u dus veel opleveren. Om na te gaan welke toeslagen wel en niet relevant zijn voor de leningen hebben wij voor u een overzicht gemaakt. Waarin u snel en eenvoudig kunt nagaan wat de diverse toeslagen voor u kunnen betekenen. Overigens moet u er wel rekening mee houden dat onderstaande een richtlijn is. Banken kunnen hiervan afwijken. Ook zullen verstrekkers van bijvoorbeeld minileningen hier anders naar kijken dan verstrekkers van doorlopende krediet en de persoonlijke leningen.
Geld lenen en toeslagen die meegenomen kunnen worden
Er zijn een aantal toeslagen die bijna standaard door de bank volledig worden meegenomen, hierbij kunt u onder andere denken aan:
- Onregelmatigheidstoeslag
- Ploegentoeslag
- Persoonlijke toeslag
Dit zijn toeslagen die volledige meegenomen kunnen worden indien het structurele, maandelijks terugkomende toeslagen zijn.
Geld lenen en toeslagen die beperkt worden meegenomen
Er zijn verschillende toeslagen die door de banken beperkt worden meegenomen. Of door de ene bank wel, maar door de ander bank niet.
Voorbeelden hiervan zijn:
- Huurtoeslag
- Overwerktoeslag
- 13e Maand
- Provisies en bonussen
Als de toeslag die u heeft in het bovenstaande rijtje staat kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de kredietbemiddelaar of de bank.
Het voordeel van een kredietbemiddelaar is overigens dat zij de acceptatierichtlijnen van meerdere banken kennen. Hierdoor is de kans groter dat zij ook een bank in het assortiment hebben die wel alle toeslagen meenemen. Hierdoor kunt u meer lenen. Of een lening afsluiten tegen een veel lagere rente.
Geld lenen en toeslagen die niet worden meegenomen
Daarnaast zijn er nog een aantal toeslagen die niet worden meegenomen.
Dit zijn vooral toeslagen die worden uitgekeerd door de belastingdienst. Hierbij kunt u denken aan de zorgtoeslag en het kindgebondenbudget en dergelijke kindertoeslagen. Ook de kinderopvang toeslag is er één die niet wordt meegenomen in de berekening voor de geldlening.
Nog niet helemaal duidelijk? Neem contact op!
Heeft u nog vragen over geld lenen en toeslagen? Wilt u weten waarom de banken bepaalde toeslagen niet meenemen? Dan raden wij u aan om rechtstreeks contact op te nemen met de bank of de kredietbemiddelaar. Deze kunnen u direct meer uitleg geven over de toeslagen die al dan niet worden meegenomen, en uitleg geven waarom deze niet worden meegenomen.
Zijn er uitzonderingen te maken?
Het is natuurlijk buitengewoon vervelend als u geen lening meer kunt krijgen omdat de toeslagen die u heeft niet, of niet volledig worden meegenomen. Hier is echter wel wat goed nieuws over te melden. Banken worden door de toezichthouder steeds meer aan de regels gehouden. Één van deze regels is de zorgplicht. Aan de hand van deze regels moet de bank ook voor u “zorgen” als u de lening die u nu heeft lopen bij de bank eigenlijk niet meer kunt betalen. De bank moet dan meedenken om bijvoorbeeld uw maandtermijn te verlagen, of uw rente te verlagen. Door de eerste maatregel krijgt u op korte termijn wat financiële ruimte. De tweede maatregel is veel beter op de langere termijn. U bent door een lagere rente veel eerder van uw lening af. En dat levert u uiteindelijk natuurlijk het meeste voordeel op.