Behalve de woonhuisverzekering, die voor mensen met een eigen huis verplicht is, sluit men vaak ook een inboedelverzekering af. Op die manier verwerven mensen meer zekerheid in het geval van beschadiging of ontvreemding van hun inboedel. Dat kan het geval zijn bij storm, brand of waterschade, maar ook omdat er wordt ingebroken en er spullen worden ontvreemd. De inboedelverzekering dekt alle roerende zaken die in een woning staan, maar de dekking kan per verzekering en verzekeraar anders zijn. Door dit artikel hopen we je te informeren over de inboedelverzekering.

Opzet van de inboedelverzekering

De gedachte achter de verzekering is niet veel anders dan die achter de woonhuisverzekering, maar bij de inboedel gaat het alleen om het verzekeren van de spullen die in de woning staan voor schade uit brand, water en storm of doordat er is ingebroken. Tijdens het afsluiten van de verzekering zal er een taxateur bij je langskomen om de waarde van producten, goederen en spullen in je huis te schatten op waarde en aan de hand van dat een bedrag af te spreken dat uitgekeerd zal worden, net als de maandelijkse vaste lasten. Deze premie moet maandelijks worden betaald en zal afhankelijk zijn van de waarde die aan de spullen wordt toegekend.

Dekking van de inboedelverzekering

Onder de inboedelverzekering kun je de roerende spullen rekenen die je in je woning hebt en die nog van waarde zijn, zoals elektronica, witgoed en meubels. Deze spullen worden vanzelf meegenomen in de taxatie door de taxateur en zullen vergoed worden door de verzekeraar. Maar een taxateur is niet altijd in staat om alles volledig te bekijken en willen kleinere voorwerpen nog wel eens niet gewaardeerd worden. Het is dus goed om van tevoren na te denken over welke goederen en producten je graag wil laten verzekeren.

Uitkering

De uitkering van deze verzekering begint als er schade is ontstaan aan de spullen in je woning of je spullen uit je huis zijn gestolen. Dit geldt voor de roerende producten in je huis, en dus ook voor elektronica, witgoed en meubels en ook voor antiek of kunst, mits meeverzekerd. Het uitkeren van het geld zal via de verzekeraar gaan en naar je rekening worden overgemaakt. Er wordt bij de uitkering naar de dagwaarde van de producten gekeken, waardoor dure producten wel minder op zullen leveren.

Inboedelverzekering afsluiten

We raden aan om, naast een verplichte woonhuisverzekering, ook een verzekering af te sluiten waarbij je de kosten voor de inboedel laat verzekeren. Zo ben je ervan verzekerd dat, in geval van schade of diefstal, een groot deel van de spullen vergoed zal worden. Als je kiest voor deze verzekering, kun je ook kiezen om gelijk ook een verzekering op je inboedel af te sluiten. Dat kan namelijk veel voordelen opleveren, en een percentage aan korting op maandelijkse lasten. Het is handig om van tevoren een paar verzekeringen te vergelijken en niet te snel een besluit te nemen.

Dure kunstobjecten en schilderijen

Wanneer je kunst- en antiekverzamelaar bent of schilderijen, kan het handig zijn om hier een verzekering voor af te sluiten. Doelbewuste kunstroof komt namelijk vaker voor dan je denkt en de meeste verzekeraars keren hier geen geld voor uit, vooral omdat kunst erg duur is. Wanneer je kiest voor de aanvulling van deze producten op je verzekering en deze producten laten mee verzekeren moet je rekenen op een stijging van je maandelijkse lasten, omdat de volledige uitkering een stuk hoger zal zijn.