Merendeel van ons heeft wel eens een aankoop gedaan bij een postorderbedrijf zoals Wehkamp, Otto of Neckermann. Vaak bieden deze bedrijven, om de consument tot een aankoop te verleiden, de mogelijkheid om voor de gedane aankopen in termijnen te betalen, het zogenaamde postorderkrediet.
Postorderkrediet uitgelicht
Postorderkrediet is een vorm van geldlening die door een postorderbedrijf wordt gedaan (zoals Wehkamp, Neckermann en Otto). Kenmerkend voor een postorderkrediet is dat het relatief makkelijk is om er een af te sluiten, maar dat er een hoog rentepercentage wordt gevraagd (vaak tot de maximaal toegestane wettelijke rente). Zoals gebruikelijk bij dergelijke leningen vindt er voorafgaand aan de overeenkomst van een postorderkrediet een BKR-toetsing plaats. In de overeenkomst van het postorderkrediet staan voorwaarden over de aanschaflimiet en over het minimaal (maandelijks) af te lossen bedrag.
Voor- en nadelen van postorderkrediet
Bij een postorderkrediet schaf je een bepaald product aan en betaal je het in termijnen terug. Het voordeel is dat je de aankoop meteen ontvangt, maar er niet direct voor hoeft te betalen. Daarin schuilt echter ook het nadeel: als je iets via een postorderkrediet koopt, moet je wel rente betalen over de termijnen. Die kan bij een postorderkrediet hoog oplopen, tot zo’n twintig procent per jaar. Bij vroegtijdig aflossen kan het zo zijn dat je dan geen rente hoeft te betalen.
Het is gebruikelijk dat de aanvrager van een postorderkrediet een doorlopend krediet aangaat. Hiermee wordt het mogelijk om opnieuw aanschaffen te doen bij het postorderbedrijf (tot de afgesproken limiet) zodra er geld is afgelost. Zelfs kun je door middel van je postorderkrediet soms geld laten overmaken op je rekening. In het laatste geval speelt het postorderbedrijf dus eigenlijk voor bank. Toch is de manier om via een postorderkrediet geld te lenen een zeer onvoordelige lening: bij een bank is de verschuldigde rente doorgaans vele malen lager.
Je krijgt bij je postorderkrediet maandelijks een overzicht van je bestedingslimiet, openstaande tegoed en de termijnen die je moet aflossen. Het postorderkrediet is vaak een flexibele overeenkomst: na afsluiten is het vaak nog mogelijk om de limiet te verhogen of te verlagen.
Verleiding kan groot zijn
Hoewel het postorderkrediet natuurlijk een vorm van service is die het doen van aankopen vergemakkelijkt, kan het doorlopend postorderkrediet in sommige gevallen de consument op het verkeerde been zetten. Voor sommige mensen zal het moeilijk zijn om de verleiding te weerstaan om steeds nieuwe aankopen te doen of even ‘extra’ geld op hun rekening over te laten maken. In sommige gevallen van postorderkrediet ben je zelfs verplicht om op gezette tijden bepaalde aankopen te doen.
Het postorderkrediet komt in verschillende soorten en maten. Om zeker te weten dat je niet een te groot risico neemt, is het raadzaam om goed naar de voorwaarden te kijken.
Leningen samenvoegen
Omdat het hebben van een postorderkrediet bij verschillende instanties onoverzichtelijk is, kun je ervoor kiezen om je leningen te laten samenvoegen. Hierdoor hoef je maandelijks maar één keer een bedrag over te maken. Bovendien is dit vaak voordeliger en kan je, afhankelijk van het leenbedrag, een aanzienlijke besparing opleveren.