De krediethypotheek is eigenlijk een doorlopend krediet met uw woning als onderpand. Bij een krediethypotheek wordt een krediet limiet afgesproken, doorgaans maximaal 75% van de executiewaarde, tot waar u geld kunt opnemen. Een krediethypotheek wordt vaak gebruikt voor de financiering van verbouwingen, woninginrichting of consumptieve uitgaven en een krediethypotheek kan gecombineerd worden met uw ‘normale’ hypotheek. De rente kunt u bij een krediethypotheek doorgaans niet vastzetten.

De hoogte van de krediethypotheek is mede afhankelijk van het inkomen van de aanvrager, de executiewaarde en de overwaarde op de woning. Ook is deze hypotheekvorm populair bij oudere mensen die zo de overwaarde van hun woning gedeeltelijk in geld kunnen omzetten als aanvulling op het pensioen. Belangrijk om te weten is dat indien krediethypotheek voor de aanschaf van consumptieve goederen wordt gebruikt, de rente fiscaal niet aftrekbaar is. Indien de krediethypotheek voor bijvoorbeeld een verbouwing gebruikt wordt is de rente dan wel aftrekbaar

Voordelen van een krediethypotheek

Vrije opname tot aan de kredietlimiet – zoals eerder aangegeven lijkt de krediethypotheek in dit opzicht dus heel erg op een doorlopend krediet met dit verschil dat uw woning als onderpand wordt gebruikt. U hoeft niet voor iedere opname opnieuw naar de notaris. Eenmaal geregeld kunt u geld blijven opnemen en aanvullen.

Rente alleen over het opgenomen geld – u betaalt alleen rente over het opgenomen deel van de krediethypotheek.

Rente is aftrekbaar – de hypotheekrente is slechts aftrekbaar voor de inkomstenbelasting wanneer u de krediethypotheek gebruikt voor de aanschaf, het onderhoud of de verbetering van de woning.

Flexibele hypotheekvorm – U hoeft bij een krediethypotheek niet af te lossen, maar dat mag wel. Heeft u afgelost op de hypotheek, dan kunt u het afgeloste geld op een later moment altijd weer opnemen.

Nadelen van een krediethypotheek

Variabele hypotheekrente – doorgaans kunt u bij een krediethypotheek de rente niet vastzetten voor een langere periode, dit betekend dat uw maandlasten onzeker zijn en onderhevig aan de hypotheekrentewijzigingen. Soms kan het een voordeel opleveren (wanneer de hypotheekrente daalt) maar meestal betekend dit een stijging van uw maandlasten.

Rente is niet aftrekbaar – wanneer het opgenomen geld uit de krediethypotheek niet wordt gebruikt voor de aanschaf of verbetering van de eigen woning, dan is de rente niet aftrekbaar in box 1. Hierbij dient u denken aan gebruik van krediethypotheek voor aanschaf van consumptieve goederen zoals een auto of vakantie.

Lagere maximale hypotheek – meestal kunt u met een krediethypotheek tot maximaal 75% van de executiewaarde van de woning lenen. Dit in tegenstelling tot andere hypotheekvormen.

Notariskosten – zoals bij elke hypotheekvorm dient de akte bij een notaris te worden opgemaakt. Hiermee zijn de kosten van het verkrijgen van een krediethypotheek meestal hoger dan van een doorlopend krediet.