Duurzaam wonen en leven wordt door de overheid gestimuleerd en zodoende ontstond al snel de groene hypotheek. Hoewel de groene hypotheek veel overeenkomsten heeft met andere hypotheken is ze erg voordelig voor personen die duurzaam wonen en leven. De hypotheek heeft veel voordelen te bieden en de voorwaarden zijn dan ook streng. Het is zeker niet voor iedereen weggelegd om de groene hypotheek zo snel en gemakkelijk af te sluiten. In dit artikel lees je meer over de groene hypotheek en ontdek je ook welke regels en eisen er aan de woning en kopers gesteld worden.

Voorwaarden groene hypotheek

Als je in aanmerking wil komen voor een groene hypotheek moet je rekening houden met een flink aantal eisen. Zo komen alleen nieuwe woningen in aanmerking en oudere woningen die goed gerenoveerd worden met het doel om duurzaam te gaan wonen. De belangrijkste eis om in aanmerking te komen voor de groene hypotheek is dat de woning niet veel energie hoeft te verbruiken. We raden je aan om van tevoren altijd de eisen door te nemen zodat je bij een negatief antwoord niet teleurgesteld wordt. Wanneer je huis deel uitmaakt van een nieuwbouwproject kun je bij de projectmanager informeren naar een groenverklaring.

Beperkingen groene hypotheek

Bij het afsluiten van de hypotheek heb je te maken met nog een beperking die het nog ingewikkelder maakt om in aanmerking te komen voor deze vorm van hypotheken. Zo is er nog een voorwaarde die bepaalt dat de kosten voor een nieuwe woning niet hoger mogen zijn dan een vooraf vastgesteld bedrag. Informeer voor dit bedrag bij de bank of hypotheekadviseur. Bij renovatie of verbouwing is deze voorwaarde ook van toepassing, maar wordt naar het bedrag voor verbouwing of renovatie gekeken. De groene hypotheek kan in veel gevallen wel gekoppeld worden aan een andere hypotheek, waardoor je gebruik kunt maken van de vele voordelen, zonder dat je aan alle eisen en regels hoeft te voldoen.

Duurzame hypotheek

De groene hypotheek mag je ook beschouwen als een duurzame hypotheekvariant. De groene hypotheek is onder te verdelen in meerdere varianten, waaronder de spaarvorm, de beleggingsvorm en de aflossingsvrije vorm. de beleggingsvorm zal voornamelijk gaan beleggen in duurzame beleggingsfondsen, waarbij oog is voor mensenrechten, arbeidsomstandigheden en betrokkenheid binnen de samenleving. Mocht je liever voor zekerheid gaan, dan kun je uiteraard voor de spaarvariant kiezen, welke overeenkomt met de meeste spaarvarianten van hypotheken. Tot slot is er ook de aflossingsvrije variant van de groene hypotheek, waarbij je niet aflost en alleen rente zult betalen.

Conclusie

Zojuist heb je van alles gelezen over de groene hypotheek, die ook bekend is als de duurzame hypotheek. De hypotheek is er in verschillende varianten, waaronder een spaarvorm, een aflossingsvrije vorm en een beleggingsvorm. Gelet op je persoonlijke situatie en voorkeuren beslis je welke variant het meeste aansluit bij jouw wensen. We raden je aan om je van tevoren te laten informeren over deze hypotheek, bijvoorbeeld door een hypotheekadviseur of een financieel expert. Die heeft meer verstand van zaken en kan je een gedegen hypotheekadviesgeven, waardoor je weet waar je aan toe bent.