Na lang zoeken, wieken en wegen heeft u eindelijk uw droomauto gevonden. Het is helaas iets duurder dan uw oorspronkelijke budget. Hoe gaat u dat oplossen? Een voordelige autolening biedt hierbij de uitkomst. De auto-industrie heeft de afgelopen tijd heel zwaar gehad, de kredietcrisis waarin we zich bevinden heeft ervoor gezorgd dat mensen de luxe aankopen op een laag pitje hebben gezet.

Mede hierdoor besloten vele autofabrikanten om mensen te stimuleren tot aankoop van een nieuwe auto door zelf financiering aan te bieden. Maar is de autolening dat aangeboden wordt door de autobedrijven nu zo voordelig als ze beweren?

Koop nu en betaal pas over twee jaar

De reclames op radio en tv liegen er niet om, koop nu en betaal pas over 2 jaar. Of 50-50 deal van *biep*. En toch hoort u na elke reclameboodschap de woorden:

“Let op! Geld lenen kost geld”

Waarom wordt de AFM waarschuwing gegeven voor een autolening die op het eerste gezicht geen geld kost? Buiten het feit dat de kredietverstrekker dit door de wet verplicht wordt schuilen er een aantal risico’s voor de consument. Wanneer u na de afgesproken renteloze periode toch niet aan de betaalverplichting (50% van de aanschafwaarde) kunt voldoen heeft u in principe 2 opties:

  • uw auto verkopen en lening aflossen of
  • een nieuwe financiering afsluiten.

Autolening bij autobedrijf of dealer

Bijna alle autodealers bieden hun potentiële klanten de mogelijkheid om de auto middels een autolening te financieren. Een aantal grotere automerken hebben zelfs een eigen bank hiervoor opgericht zoals de Volkswagen Bank. De vraag blijft of deze autoleningen nu wel zo voordelig zijn. Laten we even een voorbeeld nemen, Suzuki biedt haar klanten een Betaalplan aan om de auto te kunnen financieren.

In de folder van Suzuki Financial Services staat dat de op dit moment geldende rente  maar liefst 7,9% bedraagt. Als u dit vergelijkt met andere kredietverstrekkers die u een rente van 4,9% op jaarbasis kunnen bieden dan is dit behoorlijk hoog. Kortom niet doen!

Rente autolening vergelijken

U doet er altijd goed aan om de rente op een autolening eerst goed te vergelijken voordat u het contract tekent. Internet is hiervoor de aangewezen medium, u kunt bij meerdere sites terecht, waaronder deze, die u een compleet overzicht geven van de op dit moment geldende rente bij diverse aanbieders.

Niet alleen banken worden hierbij vergeleken, maar ook alle andere kredietaanbieders die u een voordelige autolening kunnen verstrekken. Zo kunt u, afhankelijk van de hoogte van uw autolening, tot een paar duizend euro besparen.