De autolening is een bekende vorm van geld lenen. Een autolening is over het algemeen een vorm van een persoonlijke lening, met een vaste looptijd en een vast maandtermijn. Hierdoor heeft u zekerheid als het gaat om het aflossen van de lening binnen een bepaalde tijd.
Een autolening afsluiten, waar moet u op letten?
Geld lenen kost geld, dat is bekend. Het is dan natuurlijk zaak om in ieder geval zo min mogelijk voor uw lening te gaan betalen. Er zijn aanbieders van een autolening die een rente kunnen bieden van 0,0%. Een voorbeeld daarvan zijn de 50/50 deals. Betaal nu de ene helft, en de andere helft over 2 (of 3) jaar, zonder dat u rente hoeft te betalen over deze periode.
Dat lijkt één van de voordeligste vormen van een autolening. Wat in de praktijk echter veelvuldig schijnt te gebeuren is dat de autoverkoper u geen korting geeft omdat u ook een autolening via hen wenst af te sluiten. Zorg er dus voor dat u eerst de prijs van de auto uit onderhandelt, voordat u over de autolening begint.
Daarnaast moet u erop letten dat u niet meer aan de autolening betaalt als u de auto niet meer heeft. Zorg ervoor dat de looptijd van de lening dus niet langer is dan de te verwachten duur van uw auto. U kunt hierbij natuurlijk wel altijd rekening houden met een stukje restwaarde van de auto.
Autolening en het onderpand
Als u een autolening gaat afsluiten is het belangrijk om te weten dat er verschillende vormen zijn. Als u de autolening via de dealer afsluit is het veelal zo dat de auto als onderpand geldt voor de lening. Op zich niets mis mee, mits u maar de voorwaarden weet.
Belangrijk om na te gaan is of u bij het sluiten van de financiering wel de eigenaar van de auto wordt. Als dit niet het geval is heeft u ook niet zelfstandig de mogelijkheid om de auto te verkopen, omdat dan eerst de schuld aan de financieringsmaatschappij ingelost zal moeten gaan worden.
Dit is over het algemeen het geval bij de 50/50 deals en de 0% rente acties. De banken blijven dan te allen tijden eigenaar van uw auto.